Z našich zahrad a parků je známá sršeň obecná, která občas zavítá i do městské zástavby. Její bodnutí je bolestivé, často se po něm objeví i alergické reakce. Ovšem nenechte se mýlit, sršeň sice vzbuzuje respekt kvůli své velikosti a svým hlasitým bzučením, nicméně jed má slabší než včela.

Pokud sršeň obecnou spatříte, je lepší se jí vyhnout. V žádném případě se nepokoušejte sršeň zabít či jinak zneškodnit. A už vůbec ne jejich hnízdo. Sršeň obecná je chráněný druh, je užitečná, krmí své larvy různým hmyzem, především mouchami, můrami a vosami, a nevyplatí se jí tedy škodit. Pokud sršní hnízdo objevíte v blízkosti svého obydlí, zavolejte hasiče, poradí si s ním odborně a bez rizika pobodání.

Pokud byste se totiž pokoušeli hnízdo odstranit sami, hrozí vám skutečné nebezpečí v pobodání od desítek až stovek sršňů, což může být pro člověka už dávka smrtelná. Pokud sršeň zabloudí k vám domů a nebudete ji dráždit, nemusíte mít strach, chová se poměrně mírumilovně a k útoku se jen tak vyprovokovat nenechá.

Útočný hmyz

Je však dobré vědět, že existují i další druhy sršní, které se však vyskytují výhradně v Asii. Není ovšem vyloučeno, že se jednoho dne objeví i u nás.

Sršeň mandarinská patří k největším na Zemi, když rozevře křídla, může mít až osm centimetrů, žihadlo půl centimetru. Potravou jsou pro tyto sršně sladké šťávy rostlin, pro své potomky loví jiný hmyz, včely nevyjímaje. Někdy dokáží zničit i celá včelí hnízda. Ta svá staví do velikosti i dvou metrů. Budují si je s oblibou v opuštěných norách po hadech nebo hlodavcích. Sršeň mandarinská je celkem útočná, dokázala už usmrtit několik desítek lidí. Tvrdí se o ní, že dokáže člověka i pronásledovat.

Teplo k životu

Zatím se však nemusíte sršně mandarínské u nás vůbec obávat. Na našem území a ani v Evropě se dosud tento druh sršní neobjevil. Vládne u nás poměrně chladné podnebí, zatímco sršeň mandarinská potřebuje k životu teplo. Nic však není nemožné, je všeobecně známo, že se planeta Země otepluje, evropský kontinent nevyjímaje. Vzhledem k velké migraci lidí a zboží je velmi snadné zavléci tento hmyz na jiný kontinent, tak jak se to stalo s jinými zvířecími druhy. Stejně jako ony se možná jednou i sršeň mandarinská dokáže u nás aklimatizovat.

Související články


Zdroje: www.deratizace-global.cz, www.pasti.cz