Šrucha byla ceněna pro své léčitelské schopnosti od nepaměti a v dobách, kdy ještě nebyl k dispozici syntetický vitamín C, se využívala hojně mimo jiné i pro vysoký obsah kyseliny askorbové. Tato bylinka se po celém světě pěstuje jako listová zelenina, nejvíce rozšířená je v Asii. Šrucha podle vědců dokáže pomoci v boji s mnoha nemocemi, jako jsou špatné trávení, horečka, zvýšený cholesterol, ale podle některých brání tělo i před rakovinou.

Více se o rostlině jménem šrucha dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Tuto bylinku nebo, chcete-li, plevel můžete znát také pod názvem portulák či kuří noha. Tradiční čínská medicína ji nazývá MaChiXian. Původem pochází se severní Afriky a Asie, do Evropy se dostala z Egypta. Přestože se rostlina někde pěstuje, u nás je často považována za nepotřebný plevel a mnohdy na ni narazíte i ve volné přírodě. U nás se sice nejedná o tradiční zeleninu, ale například v sousedním Německu je oblíbená natolik, že je v nabídce mnoha obchodů.

Jak šrucha vypadá

Jedná se o jednoletou rostlinu, která roste poléhavě. Zpravidla kvete od července do října drobnými žlutými květy, které se otvírají na přímém slunci a vydrží otevřené poměrně krátkou dobu. Pokud chcete omezit šruchu v růstu, měli byste odstranit její květy. Jejím plodem je tobolka s mnoha hnědočernými semínky, kterými se rostlina šíří a velmi četně rozrůstá.

Její dužnaté listy připomínají svým tvarem lžíci a svou chutí připomínají jemně posolené hrachové lusky. Pěstovat ji můžete nejen na zahradě, ale i v květináči, v němž si ji na zimu budete moci přemístit na domácí parapet.

Jak šruchu sklízet

Nejlepší dobou ke sklizni listů je období před kvetením, později mají hořkou chuť. Pokud chcete podpořit rostlinu v růstu, pravidelně otrhávejte nové výhony a spodních listů si nevšímejte. Vzhledem k tomu, že rostlina rychle vadne, spotřebujte listy co nejrychleji. Bylinka se nehodí k sušení ani k zamražení. Květy můžete přidat do zeleninových salátů, jsou krásně křupavé.

Šrucha je zdravotní zázrak

Bylinka má velký zdravotní přínos pro náš organismus, neboť obsahuje významné vitamíny, minerály a antioxidanty. Silně obsažený vitamín A podporuje imunitní systém, zdraví očí a také všech orgánů, protože významně přispívá ke zdravému dělení buněk. Významné je i zastoupení vitamínu C, který je důležitý pro cévy a oběhový systém.

Zpomalte stárnutí

Šrucha je plná antioxidantů, tudíž je výbornou prevencí před rakovinou. Stejně tak ulevuje od artritidy a zánětů a bolesti kloubů. Zároveň zpomaluje proces stárnutí a dodává energii.

Perfektní zdroj omega-3 mastných kyselin

Portulák neboli šrucha je také neskutečně bohatou zásobárnou omega-3 mastných kyselin, které si naše tělo nedokáže vytvářet samo. Ty mají vliv na správou činnost mozku a ovlivňují dobrou paměť. Tyto kyseliny také omezují pravděpodobnost diabetu, pomáhají předcházet obezitě, podstatně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob a značně urychlují hubnutí.

Dobré trávení a rychlejší hojení

Pokud si budete dopřávat šruchu v čerstvé podobě nebo formou čaje, podpoříte tak dobrou peristaltiku střev a snazší trávení. Bylina se také podílí na správné regulaci hladiny cholesterolu, urychluje hojení ran, působí jako diuretikum a pomáhá při horečce i popáleninách od slunce.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskestavby.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.vitalitis.cz