obrázek z archivu ireceptar.cz

Staré dobré zelí: zelenina i lék od starověku po dnešek

Zelí vydrží dlouho čerstvé a je poctivou zásobárnou vitamínů, pro lidské tělo výjimečně a všestranně prospěšnou. Je levné a poslouží kdykoli, kdy ostatní druhy zeleniny zrovna nemáte po ruce.

Zelí, zelenina z rodu brukvovitých, má unikátní účinky na lidský organismus. Je velmi zdravé kvašené, ale i syrové. Už na přelomu 4. a 3. století před naším letopočtem bylo ve starém Řecku oblíbenou součástí jídelníčku. A antičtí Římané zelí dokonce povýšili nad všechny zeleniny, a to nejen v kuchyni, ale i v léčitelství. O své výsadní postavení zelí nepřišlo ani v časech pozdějších. Ve středověku patřilo spolu s masem, luštěninami a chlebem k základním potravinám.

Zprávy z 12. a 13. století našeho letopočtu dokumentují pěstování a šlechtění v klášterních zahradách, nejprve ve Španělsku. O tři století později se už spolu s kadeřávkem, květákem a kapustou běžně pěstovalo v celé Evropě a bylo kvalifikováno jako jídlo docela obyčejné, či dokonce "sprosté". Nicméně v zimních měsících si na něm bez rozdílu pochutnávali chudí i bohatí, protože už tenkrát se vědělo, že zelí posiluje odolnost a prospívá procesu trávení.

ZelíZelíAutor: Archiv ireceptar.cz

Starověké a středověké úpravy zelí

Dávné postupy mohou být inspirující a zajímavé i dnes. Ve starověku se zelí jedlo:

  • Vařené a osolené, okmínované, olejem zjemněné a krupicí zahuštěné
  • Syrové a polité octem – zvláště že před hodováním při bohatých hostinách stolovníci pojedli takto upravené zelí a „udělalo jim to, jako by ničeho nejedli a pít mohli, kolik chtěli“
  • Sušené – za starých časů se zelí sušilo do zásoby.
  • V středověku se jedlo se čerstvé i nakládané, vždy však náležitě omaštěné.

ZelíZelíAutor: Archiv ireceptar.cz

Co najdete v zelných listech

  • Zelí má vysoký obsah vitaminů C a K.
  • Je cenným zdrojem vitaminu E a draslíku.
  • V listech nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a tiamin.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.
  • Červené zelí je navíc bohaté na prospěšné antioxydanty anthokyany.

Pokud několikrát za den slupnete zelný list, prospějete svému tělu více, nežli multivitamínovými tabletami!

Zelí jako lék

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Nadměrné množství zelné šťávy užívané dlouhodobě může blokovat vstřebávání železa, což vede k chudokrevnosti.

Zelí se přičítají hojivé účinky při žaludečních vředech, protože obsahuje látku zvanou S-metylmetionin, která zřejmě urychluje zacelování vředů a zmírňuje bolest. Tradiční léčba doporučuje vypít denně litr syrové zelné šťávy po malých dávkách. Účinek začíná být patrný asi po osmi dnech.

Kysané je dobré a zdravé

Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Pro trávení je ještě prospěšnější, nežli v syrovém stavu, a nezpůsobuje na rozdíl od něj nadýmání. Užitečné mikroorganismy, které se v kysaném zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech a ty zase usnadňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitaminů řady B.