Okurky, salátové i nakládačky, jsou jednou z nejčastěji pěstované zeleniny našich zahrad. Jejich obliba je dána nejen relativně snadným pěstováním, ale zejména rozmanitou využitelností v kuchyni.

Okurky potřebují výživnou půdu. Jak tomu pomoci? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Jak na okurky?

  • Okurky potřebují kvalitní humózní substrát. Do něho vložíte semena okurek, která jste si před tím nakoupili v zahradnictví.
  • Jakmile okurky vyklíčí a nad děložními listy se objeví pravé listy, sazenici můžete přesadit. Okurky můžete pěstovat ve sklenících, fóliovnících, v pařeništích, na záhonech, ale i v květináčích na slunných balkónech.
  • Okurky vyžadují prohnojené a slunné stanoviště s pravidelnou zálivkou. Substrát udržujte vlhký, ale ne přemokřený. Zalévejte ke kořenům! Vyhýbejte se kropení listů. Snadno by pak vaše okurky mohla napadnout plíseň.
  • Jedním z účinných způsobů, jak se vyvarovat vzniku plísní, je vyvazování okurek. Je to metoda, která umožní kolem vašich rostlin proudění vzduchu, čímž se omezuje riziko výskytu plísňových chorob.

Hnojení

Salátové okurky i okurky nakládačky potřebují průběžné kvalitní přihnojování. Samozřejmě lze nakoupit nejrůznější umělá hnojiva. My vám ale poradíme, jak si připravit domácí hnojivo, které bude vašim okurkám (a třeba i jiné zelenině) svědčit.

Starý chléb

Starý tvrdý chléb nevyhazujte. Můžete si z něj připravit účinné hnojivo, po kterém bude vaše zelenina dobře prospívat.

K výrobě chleba se používají kvasnice. Kvasinky jsou bohatým zdrojem živin nezbytných pro růst rostlin, včetně mnoha vitaminů B, dusíku, fosforu a draslíku. Tyto živiny podporují zdravý rozvoj kořenů i celých rostlin. Kromě toho kvasinky obsahují různé účinné mikroorganismy, včetně bakterií a hub. Ty podporují zdraví půdy a chrání rostliny před chorobami a škůdci.

K výrobě tekutého hnojiva potřebujete asi 30 g chleba na 1 l vody. Starý chleba nalámejte na drobné kousky a zalijte převařenou studenou vodou. Roztok nechte odstát 24 hodin a pak jej přeceďte přes sítko. Takto připravené hnojivo nechte znovu odstát dalších 5 dnů, aby se dokončil potřebný kvasný proces. Tímto způsobem jste získali hnojivový koncentrát, který před použitím musíte ještě zředit vodou.

Okurky, salátovky i nakládačky, jsou populární a chutnou zeleninou. Zkuste k jejich hnojení použít osvědčenou metodu se starým chlebem.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, www.aazdravi.cz