Zdroje: sazenicka.cz, cs.wikipedia.org, www.obyvat.cz

Není štírovník jako štírovník

Znáte dobře štírovník, ale tenhle se vám nějak nezdá. Typická žlutá kytka ze všech luk a strání, je s exoticky vypadajícími štírovníky spřízněná, ale ani vzdáleně se jim nepodobá. Štírovník růžkatý, který všichni známe, je docela jiný a rozhodně ne tak fascinující, i když je to docela pěkné kvítí.

Štírovníky Lotus berthelotii i Lotus maculatus jsou rostliny, které spíš připomínají rozchodníky. Mají dužnaté šedozelené lístky podobné jehličkám a krásné ohnivé žlutooranžové či žlutočervené květy, které připomínají plameny. Oba tyto druhy jsou původem z Kanárských ostrovů, v Evropě se pěstují v nádobách, jelikož nedokáží čelit mrazům a jejich zazimování je tak nutností. Chcete si vypěstovat ohnivé květy u vás na dvorku, na zahradě, anebo na balkoně?

Teplomilné štírovníky vypěstujete i u nás

Tyto druhy štírovníků dorůstají na výšku zhruba jen 10 cm, ale jejich půdokryvné šlahouny mohou dosahovat až jednoho metru. Pokud je zasadíte do vyšší nádoby, budou tyto poléhavé výhony přepadávat dolů a tvořit kaskády lístků i květů. Výhony je nutné zaštipovat, aby se rostlina rozkošatila na všechny strany a byla bujná. Pak se vám rozrostou natolik, že zaplaví celý balkon či terasu.

Jak pěstovat štírovníky?

Teplomilné štírovníky potřebují především dostatek slunečního svitu a dobře propustný lehký substrát. Vhodná je zemina pro pokojové rostliny namíchaná s obyčejnou lehčí hlínou ze záhonu nebo s rašelinou či humusem. Zálivka je nutná pravidelná, případně pořiďte samozavlažovací květináč. Štírovníky jsou citlivé na vysychání, ale také nesnášejí přelití.

Tyto druhy nejsou mrazuvzdorné a je nutné jejich přezimování v teplotách mezi 10 až 15 stupni Celsia. Místnost by měla být světlá a rostlinu v tomto období seřízněte jen na 10 cm. Na jaře je vhodné přesadit rostliny do nové zeminy a přemístit je na teplejší stanoviště, aby začaly rašit výhony. Jako všechny teplomilné rostliny, i štírovníky je možné přemístit ven až koncem května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Proč a kdy květou štírovníky?

Tyto štírovníky kvetou pouze, pokud jsou dostatečně velké rozdíly mezi denní a noční teplotou. Proto nejvíce nakvétají na začátku a pak na konci léta. Během nevětších veder květy mizí a jejich tvorbu probudí až opětovné ochlazení. Nakvétání i nárůst zelené hmoty se totiž řídí chladnými periodami.

Množení se provádí řízky, které potřebují k dobrému zakořenění teplotu okolo 20 °C, ale také vysokou vzdušnou vlhkost, proto je vhodné přikrýt řízky zapíchnuté v zemině pro zakořenění igelitovým sáčkem, průsvitným plastovým krytem či jiným víkem, které zadrží vlhkost.

Související články