Česnekové stonky mají skvělou chuť a jsou plné vitamínů.
Zdroj: shutterstock.com

Stonky česneku rozhodně nevyhazujte. Nechte je třeba zkvasit

Všechno je k něčemu potřebné a kolikrát si to člověk ani neuvědomí, nebo to prostě jen neví. Nehodící se likvidujeme a doma házíme do koše a na zahradě zase na kompost. Třeba takové stonky česneku! Nevyhazujte je. Drobná pacibulka s dlouhým zeleným stonkem má totiž pestré využití.

Zdroje: www.bonappetit.comwww.chatelaine.comwww.thegarlicfarm.co.uk

Několik let se česnekové výhonky objevují už i u nás na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách, ovšem proč nevyužít právě ty z vaší zahrady. Jakmile začíná kvést česnek, objeví se na jeho horní části květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Nejlépe v době, kdy je ještě stonek spirálovitě stočený, aby se cibulka s rostoucími stroužky zbytečně nevyčerpávala růstem celého stonku a květem. A právě nyní nastává chvíle, kdy je můžete zajímavě využít k přípravě mnoha skvělých pokrmů. Výhonky mají sice o něco slabší intenzitu než klasický česnek, ale uděláte s nimi ještě hodně parády.

Vyrobte si pesto z česnekových stvolů. Vyrobte si pesto z česnekových stvolů. Zdroj: shutterstock.com

Česnekové stonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde skvěle nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Velmi chutné jsou do salátů, ale i do gulášů, různých směsí, nebo samotné, opečené, podávané jako netradiční příloha. Můžete z nich vyrobit třeba i velmi chutné pesto, upéct je či zavařit. Jsou i výbornou součástí polévek a skvěle dochutí i jakkoliv připravované maso.

Pesto

Česnekové stonky omyjte a květy odřízněte. Nejprve stonky pokrájejte nožem na menší kousky, vložte je do mixéru a přidejte sůl a olivový olej. Vše poté společně rozmixujte. Vzniklou jemnou směs dejte do uzavíratelných skleniček a na vrch ještě nalijte trochu olivového oleje. Pak už jen uchovávejte v ledničce a máte vždy po ruce výborné pesto. Vychutnat si ho můžete jen jednoduše s pečivem, anebo jako dochucovadlo k těstovinám, do polévek, ale i k masu.

Na hrnek nakrájených stvolů budete potřebovat 1 lžičku soli a 10 polévkových lžic oleje. Chuť můžete vylepšit přidáním pár kapek citronu či limetky.

Salát

Květní stonky omyjte a opět odstraňte květní pupeny. Zelené stonky pokrájejte a uvařte v osolené slané vodě tak, aby zůstaly křupavé. Vychladlé je zakápněte olivovým olejem, dosolte a přidejte pár kapek citronu nebo vinného octa. Můžete tuto lahůdku ještě posypat parmazánem, případně vajíčkem uvařeným natvrdo.

Pikantní česnekové stvoly v oleji

Výlomky zbavte nečistot a omyjte. Poté je nechte řádně okapat. Tentokrát využijte i květy, které naložte také. V menším hrnci pouze lehce zahřejte 2 - 2,5 dl oleje, určitě ho nerozpalte. Přidejte do něho 1,5 lžičky kurkumy, mleté ​​chilli a čerstvě namletý pepř. Do směsi vsypte nadrobno nakrájené květní stonky i s květy, mělo by jich být asi 300 g. Přidejte půl lžičky soli a dobře promíchejte. Takto připravené stonky vložte do uzavíratelných sklenic i se směsí. Pokud zůstalo ve skleničkách mnoho volného místa, dolijte jej olivovým olejem, aby byly plné. Vyrobenou delikatesu skladujte v chladničce. Používat ji můžete jako přísadu do salátů, k ochucení sýrů či k pečenému masu.

Jakmile začíná kvést česnek, objeví se na jeho horní části květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Jakmile začíná kvést česnek, objeví se na jeho horní části květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Zdroj: shutterstock.com

Kvašené česnekové stvoly

Česnekové stvoly je možné nechat vykvasit stejně jako jinou zeleninu. Můžete je vložit k okurkám nebo je nechat vykvasit samostatně. Stvoly omyjte, pokrájejte na delší paličky a vložte do zavařovací sklenice. Můžete je ukládat na sebe i stočené a nepokrájené, to je na čistě vás a vašem citu pro estetiku. Zalijte je převařenou vychladlou slanou vodou. Na 2 dl vody použijte 1 lžičku soli. Nechte je vykvasit někde na teplém místě. Důležité je sklenice pevně neuzavřít, jen je jemně přivřete a poté je skladujte v lednici. Kdo má rád pikantní chutě, může ke stonkům přidat pálivou papričku, kopr nebo pepř. Vaši fantazii se meze nekladou.

Česnekové stonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde skvěle nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Česnekové stonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde skvěle nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Zdroj: shutterstock.com

Pečené česnekové stvoly

Na plech rozprostřete pečící papír a položte na něj stonky včetně květu. Každý z nich lehce pokapejte olivovým olejem, posypeme solí a čerstvě namletým pepřem. Dejte péct do trouby na 200 ° C přibližně na 20 minut a v polovině pečení je otočte. Podávat je můžete jako přílohu ke grilovanému masu. Dochuťte je podle svého uvážení a chuti třeba limetkou nebo i pomerančovou šťávou a posypte parmazánem, sezamovými či slunečnicovými semínky.

Akční letáky