Zdroj: breclavsky.denik.cz, www.novinky.cz

Strakapoud velký

Strakapoud velký je z čeledi datlovitých a je velký něco přes dvacet centimetrů. Většinou váží do devadesáti gramů a rozpětí jeho křídel je něco kolem čtyřiceti centimetrů.

Tělo má pokryté bílým, černým a také červeným peřím, které většinou zdobí jeho ocas. Pro samce je často typické i červené zbarvení týlu. Zobák má strakapoud velký a velmi pevný a je uzpůsobený pro klování do tvrdých předmětů. Nejprve udělá díru do stromu, pak zobák strčí dovnitř a hledá ve dřevě škůdce. Kromě toho si strakapoud svým typickým klepáním značí své teritorium nebo hledá partnerku. Pokud si tento pták vybere jako své území váš dům, může vám nejen poškodit dřevěné části domu, ale také vás rušit a obtěžovat.

Co všechno strakapouda zajímá?

V dnešní době se často setkáváme s tím, že strakapoud už nenapadá jen vzrostlé stromy, ale často si jako svůj cíl vyhledá i dřevěné sruby, obložení budov, tepelné izolace i satelitní antény. Hmota, kterou ptáci ničí, jim prostě a jednoduše chutná a důvodem je nedostatek přirozené potravy. A z jakých důvodů si vybírají tyto nepřírodní materiály? Přitahují je totiž většinou látky, kterými jsou stavební hmoty napuštěny. Příroda se prostě zbláznila!

Jak vystrnadit strakapoudy ze svého domu a zahrady

Zkoušejí se různé metody plašení, jejich účinnost však není vždy zázračná. Proto kombinujte, buďte kreativní a nevzdávejte se! Univerzální řešení neexistuje! Uvádíme několik tipů.

Vytvořte bariéru

V případě, že vám to situace dovolí, zamezte ptákům v přístupu k ničenému objektu mechanicky. Vyrobte zábranu v podobě mřížky či sítě.

Zaplašte útočníka

Určitě znáte tuto metodu z dob vašich dědů a babiček. Zkuste vztyčit ve vaší zahradě klasického strašáka. Nevýhodou však je, že si na něj ptáci postupem času zvyknou, proto je nutné ho stále obměňovat. A vychytávka? Ať je pohyblivý, k čemuž pomohou třeba proužky staniolu, igelitu, stará CD, plechovky nebo sklenice na tyči dnem vzhůru apod. Můžete vyzkoušet i siluety a makety dravců.

Nabídněte náhradní objekt

Když hledá strakapoud potravu, proč jim nenabídnout něco přístupnějšího a pohodlnějšího? Poličte na ně třeba kousky loje. V případě, že hledají místo k hnízdění, postavte jim vhodnou budku. Pro jejich typické bubnování zobákem je obelstěte třeba tím, že umístíte kus plechu nebo jiné rezonující desky do koruny stromu. Jestliže strakapoud napadne vaši izolační vrstvu zateplené budovy, zkuste ji změnit za jinou, která bude mít v jedné vrstvě hustou a hlavně pevnou sít nebo síťovinu, která ptáky odradí od další činnosti.