Aby byly keře na vaší zahradě nejen zdravé a silné, ale i dostatečně dekorativní, je potřeba jejich větve pravidelně prořezávat. Proto vezměte do ruky zahradní náčiní a jde se na to.

Co je dobré vědět

Každý druh dřeviny vyžaduje něco jiného. Bujné rostliny se zmlazují každý rok, ty s pomalým růstem se nemusí stříhat vůbec nebo jen občas v intervalu několika let. Ale nestresujte se, i méně bujně rostoucí dřeviny ve výsledku zvládnou i úplné zmlazení a během nadcházející sezony opět obrostou mladými novými výhony. Pozor si dejte pouze u citlivých druhů, které mají malý meziroční přírůstek.

Kdy střih provést

Pro všechny radikální střihy a řezy je ideální dobou předjaří nebo jaro v závislosti na počasí. Pro většinu dřevin jde o poměrně velký zásah, proto je lepší pustit se do něj mimo hlavní sezonu růstu. Někdy však člověk nemá na vybranou a prostřih udělá i během léta, většina bujně rostoucích dřevin si s ním poradí. Vždy je však mnohem lepší dát přednost jarnímu termínu.

Střih kulovité koruny

Některé stromy s kulovitou korunou, mohou s přehledem vytvořit velmi objemnou korunu, která by nepříjemně zabírala značnou část zahrady. Tato situace je charakteristická například pro katalpy, akáty či jasany. V tomto případě je vhodné udělat zpětný řez. Vždy se držte prověřeného základního pravidla a zmenšete korunu stromu či keře na takovou velikost, kterou budete chtít i ve chvíli, kdy rostlina obroste. Jednou za dva až tři roky můžete provést i radikální zpětný řez těsně nad nasazením koruny.

Kdy začít kulovitou korunu stříhat?

Nejvhodnější čas je právě teď, jen by nemělo mrznout. Takže si vyberte dny, kdy bude alespoň lehce nad nulou. Jakmile se začne oteplovat, místa řezu se na jaře začnou zakrývat nově vyrůstající výhonky. Každá dřevina je však jiná, proto obrůstání u každého jednotlivého druhu běží svým tempem.

Například akáty s kulovitou korunou snášejí řez výborně, tak se nedivte, že se rychle a mohutně rozroste. Ve chvíli, kdy je jeho koruna rozrostlá až přespříliš do šířky, není od věci větve seříznout jednou za pár let až u samotné báze. Ovšem třeba taková mandloň vyžaduje sestřihat každý rok, počkejte však, až odkvete. Nebudete ji tak zbytečně vystavovat monilióze. Máte snad na zahradě javor s kulovitou korunou? Ten v tomto období raději nestříhejte vůbec, anebo nechte tuto činnost až na konec letní sezóny.

Řez keřů na kmínku

Zdobí vaši zelenou oázu dřeviny na kmínku? V tom případě je situace jiná. Zrovna mandloň je dobré zastříhnout po odkvětu na 5 až 10 cm pahýly. Takový ibišek syrský je dobré ořezat právě teď koncem zimy, protože kvete vždy na čerstvém dřevu. Panašovaná celolistá vrba má ráda řez koncem března, tedy v době těsně před vyrašením listů. Koncem května a během července střih opakujte, keř obrazí světle panašovanými listy.

Zdroje: www.ifaster.cz, www.floranazahrade.cz, www.zahrada-centrum.cz