Zdroje: veselebydleni.cz, magazinzahrada.cz

Jak se postarat o stromkové růže?

Zajímá vás, jak se na podzim postarat o stromkové růže podle profesionální zahradnice? Podívejte se na toto krátké video:

Zdroj: VLM

Stromkové růže jsou elegantní, ale choulostivé

Zatímco pro některé zahrádkáře jsou kvůli svému atypickému vzhledu stromkové růže až vyumělkované, jiným elegantní tvar, připomínající zámecké zahrady, neobyčejně imponuje. Není to však jen o vzhledu, ale také o místě. Stromkové růže nepotřebují mnoho prostoru, a pokud budete šikovní i v malé předzahrádce vám bude dělat takový růžový keř na kmínku jen radost, a to bez ztráty čtverečních metrů.

Péče o stromkové růže je specifická tím, že rostou na podnoži. Proto je nutné opečovávat nejen kmínek, ale hlavně naroubovanou část růže, respektive korunku.

Péče o stromkové růže před příchodem zimy

Aby růže dobře prospívaly, vyžadují kvalitní péči nejen před příchodem zimy, ale po celé vegetační období. Na podzim je vhodné růže naposledy jen zlehka ostříhat.

U stromkových růží jde o hrubé vytvarování koruny, odstranění odkvetlých, poškozených či napadených větví. Nikoliv o hluboký zásah. Rozhodně se nesnažte být razantní. Zkraťte větvičky maximálně o 1/3 jejich délky, ale více méně do tvaru koruny.

Zazimování růží se provádí většinou až v listopadu a začátkem prosince. Zazimujeme růže před úplným zamrznutím půdy. Zeminu či mulč je vhodné k rostlině mírně přihrnout, aby byl kořenový bal lépe chráněný. Hromádka materiálu by měla být alespoň o 5 cm vyšší než okolní půda.

Nutná je také ochrana naroubované části rostliny, tedy koruna stromku. K těmto potřebám se nejčastěji používá bílá geotextilie, pytlovina nebo jiný prodyšný a světlý materiál. Obalte horní část a zafixujte okolo kmínku.

Pokud máte zahradu v mrazové kotlině, můžete ještě navíc vyplnit vnitřek pytloviny, respektive koruny dalšími organickými materiály pro lepší izolaci a zateplení. Hodí se piliny, sláma, seno či listí.

Související články