Všimli jste si, že se některým rostlinám na zahradě nedaří, a už nějakou dobu neprospívají? Rozhlédněte se, jaké stromy a keře rostou v jejich okolí. Některé druhy se totiž „chovají“ jako silní uzurpátoři a nedají blízkým rostlinám šanci. V tomto případě je dobré nevysazovat do jejich blízkosti rostliny náročné na živiny a vláhu.

Na TOP 5 dokonce životu nebezpečných stromů světa se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Překrásný tamaryšek

Jedná se o poměrně nenápadnou dřevinu, ale jen do té doby, než se obsype drobnými růžovými květy. V tuto chvíli se stává naprosto nepřehlédnutelná. Tamaryšek je oblíbený jako atraktivní a elegantní živý plot, ale vždy buďte pozorní k rostlinám, které pěstujete v jeho blízkosti.

Jednotlivé druhy tamaryšků mají odlišná květenství; oblíbený je hlavně tamaryšek pětimužný, který má nádherné převislé větve a sytě růžové až karmínové květy. Můžete se z nich těšit v období od července do konce srpna. Tamaryšek drobnokvětý vás bude těšit svými něžně růžovými květy během dubna a května.

Jak tamaryšek škodí?

Tamaryšek je svým původem z pouští, kde je nutné vybojovat si každou kapku vláhy. Jeho listy mají v horku schopnost vylučovat speciální roztok, který se rychle odpařuje a zůstávají po něm krystalky soli.

Padají do půdy a vytvářejí v něm pro jiné rostliny nezdravé slané prostředí. Takto je vyhubí a má veškerou zásobu vody jen pro sebe. Jeho kořeny mají navíc schopnost získávat vláhu z podzemních vod. Na tamaryšek pozor, jeho „dosah“ škodlivých účinků je opravdu velký.

Bříza bělokorá

Přestože je bříza nádherný strom, který vytváří zajímavou atmosféru v mnoha podobách, jedná se opět o malého „predátora“ pro své blízké rostlinné sousedy. Je totiž také jedním z „žíznivých“ stromů.

Výhodou břízy je, že poměrně rychle roste a nevadí ji zamokřená místa, kde jiné stromy neprospívají. Díky dokonalému a poměrně expanzivnímu kořenovému systému jí vyhovují i skaliska. Bříza své okolí silně odvodňuje, je tedy velice těžké v její blízkosti pěstovat cokoliv jiného.

Túje neboli zerav

U nás jsou túje poměrně oblíbené, ale nikdy by si je neměli pořizovat majitelé suchého pozemku. Opět se jedná o rostlinu, která svému okolí odebírá vodu a narušuje tím životní podmínky pro ostatní rostliny.

Díky dokonalému kořenovému systému a kotevním kořenům dokáže bojovat doslova o každou kapičku vody v zemi. Jejich dosah se pohybuje až do 3 metrů, kde se dají pěstovat další rostliny jen obtížně. V opačném případě byste je museli zalévat opravdu velkým množstvím vody každý den i několikrát.

Související články

Zdroje: www.dumazahrada.cz, www.vysnenazahrada.cz, www.living.iprima.cz