Strupy na bramborách nepotěší

Strupovitost brambor není jen vizuálním nedostatkem. Brambory napadené strupovitostí mají nižší obsah škrobu, snižuje se možnost brambory kvalitně uskladnit a ideální nejsou ani ke konzumaci. To neznamená, že by nebylo možné takové brambory jíst, ale vzniká větší odpad, protože je potřeba brambory více očistit, čímž ztrácíme na množství.

Za strupy brambor jsou bakterie

Strupovitost je způsobena bakterií Streptomyces scabies, která se vyskytuje v půdě. Bakterii vyhovuje suché a teplé prostředí, takže se se strupovitostí setkáváme právě v období bez pravidelných srážek. Strupovitost se nevyhýbá ani dalším plodinám, mezi které patří například mrkev, řepa či ředkvičky.

Vápnění strupovitost nezpůsobuje

Mezi pěstiteli přetrvává mýtus, že vápnění způsobuje strupovitost. Tomuto tvrzení se věnovala pozornost při pokusech s pěstováním brambor a vápnění v Německu, kde se ukázalo, že tomu tak skutečně není. Vápnění se naopak odráží pozitivně na dobré barvě dužniny brambor a spojení se strupovitostí se nepotvrdilo. Ani na mezinárodní konferenci věnované strupovitosti brambor v Ontáriu, se nejednalo o vápnění jako o příčině strupovitosti.

Kdy je strupovitost brambor častější

Strupovitost se objevuje častěji v místech, kde se pěstují brambory opakovaně po delší dobu. Za takovou se má období čtyř až sedmi let. Také není vhodné pěstování v půdách, kde byly dříve pěstovány rajčata, zelí, fazole, hrách, mák či řepa nebo mrkev.

Strupům na bramborách lze předcházet

Strupovitost brambor lze omezit hořčíkem či manganem a rozhodně se doporučuje nesázet brambory, které jsou touto chorobou silně napadené. Strupovitosti lze také předejít pravidelnou zálivkou, aby se omezilo prosychání, ale také přidáním humusu do půdy a použitím kvalitního a dostatečně vyzrálého hnoje.

Zdroje: https://en.wikipedia.org, https://abecedazahrady.dama.cz, https://laidbackgardener.blog