Suchokvět (Xeranthemum) vděčí za své pojmenování řeckému výrazu xeros, což znamená suchý a athemon, což je v překladu květ. Tato dvě slova naprosto přesně popisují vzhled této netradiční letničky. Květní úbory na vrcholcích pevných bezlistých stopek vypadají jako by byly suché již na vrcholu svého období květu. To ovšem není nic, co by vás mělo od pěstování této jemné půvabné letničky odradit. Němčina označuje suchokvět jako Papierblume, což také o mnohém vypovídá.

Původ v Orientu a Středomoří

I když se v oblasti původu této květiny můžeme setkat s jejím výskytem ve volné přírodě běžně, u nás takových míst nikdy nebylo mnoho. Suchokvět roční byl na našem území několik desetiletí nezvěstný. Až v roce 2004 se jeho výskyt potvrdil na jižní Moravě, konkrétně na území Národní přírodní památky Miroslavské kopce. Proto je u nás zařazený mezi rostliny kriticky ohrožené, na Slovensku patří mezi druhy potenciálně zranitelné. Naše zahrádky vyšlechtěné kultivary této jednoleté rostliny hostí poměrně často. Pěstuje se výhradně pro okrasné účely a hodí se hlavně do záhonů s méně vzrostlými letničkami nebo trvalkami.

Rostliny zaujmou barvou květů

Na poměrně nevýrazných šedých stvolech, velmi chudě olistěných, vyrůstá vždy jeden květ. Květní úbory mají bílou, růžovou, nebo fialovou barvu. Úzké špičaté listy rostlin, kterých je na stvolu poskromnu, jsou také šedivé a mírně ochmýřené. Tenké stopky rostlin dosahují výšky okolo 25–50 cm. Květy mají v průměru okolo 4 cm. Jejich zákrovní listeny mají vzhled okvětních plátků. Květní úbory mohou být jak plné, tak jednoduché. Pro výsev jsou běžně k sehnání, nejčastěji v barevných směsích.

Suchokvět je na pěstování nenáročný

Tyto půvabné květinky jsou ideální pro pěstování v současném suchu, které u nás v posledních letech vládne. Suchokvěty nevyžadují příliš častou ani výraznou zálivku, naopak mokro jim spíše škodí. Na složení půdy jsou květiny také nenáročné. Vyhovuje jim hlinitopísčitá půda, která je dostatečně propustná a k tomu slunné stanoviště.

Výsev na jaře, v teplých oblastech i na podzim

Ideální obdobím vhodným pro výsev semen přímo na stanoviště je březen až červen. V teplejších oblastech je možný také podzimní výsev (září-říjen). Semena si udržují klíčivost 2 až 3 roky. Jsou drobná, proto je nemusíme ani zasypávat a ponecháme je na povrchu substrátu. Často již během jednoho týdne vzejdou malé semenáčky.

Vzešlé sazeničky zaléváme jen velmi opatrně. Dáváme pozor, aby neležely po zalití ve vodě. Pokud jsme je vyseli příliš hustě, rozesazujeme je, jakmile mají alespoň pár pravých lístků. Ideální spon (vzdálenost mezi sazenicemi) je 30 x 20 cm. Přesazení snášejí dobře. Suchokvět pěstujeme v lehkých půdách.

Suchokvět miluje slunce

Suchokvět se hodí pro osázení vysychajících míst v zahradách, například na slunné břehy svažitých zahrad a na všechna prudce osluněná místa. Začínají kvést již počátkem července a pokračují v kvetení až do počátku podzimu.

Květy do vázy i na sušení

Suchokvět roční znají dobře hlavně milovníci a milovnice suchých květinových vazeb. Pro svou krásu se hodí jak čerstvý do vázy, tak pro sušení. Poměrně dlouho si i po sušení uchovávají původní barvu květů. Stříháme anebo řežeme je hned, jakmile rozkvetou. Sušíme na dostatečně větraném místě pod střechou a mimo dosah slunečních paprsků. Takto sesbírané úbory sušíme pro zimní vazbu. Jsou skvělé i pro kombinaci s dalšími druhy rostlin vhodných k sušení.