Označení surfinie se vžilo pro převislé petúnie. Rostliny mají květy s bílým okrajem, očko a vybrat si můžeme z mnoha barev od bílé, přes růžovou až po fialovou. Rychle a bohatě rostou a jsou odolnější vůči povětrnostním podmínkám, chladu a nemocem než petúnie. Právě díky tomu, že nevyžadují častou péči, se staly favoritem mnoha profesionálních i amatérských zahradníků. Navíc vypadají skvěle v truhlíku i v závěsných květináčích.

Jaké surfinie si vybrat?

Velké oblibě se těší velkokvěté surfinie jako Shihi Purple, White, Blue a Hot Pink. Na trhu najdete i drobnokvěté či plnokvěté surfinie označované jako Double. Pokud nechcete převislé květy, pořiďte si kompaktní surfine jako Patio nebo Table. Naopak, pokud toužíte po mohutném převisu, sáhněte po odrůdě Repens.

Péče o surfinie

Surfinie vyžadují světlé stanoviště. Po „třech zmrzlých" je umístěte na jih, jihovýchod či jihozápad. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21 °C – 24 °C. Dejte si však pozor, abyste květiny nevystavovaly přímému slunečnímu záření, větru či dešti. Při dlouhotrvající nepřízni počasí odstraňte uvadlé květy a omezte zálivku.

Jak surfinie hnojit

Aby rostliny bohatě kvetly, dopřejte jim živiny. Během vegetace sáhněte po hnojivech bohatých na draslík a fosfor. Vyhněte se těm, jež mají vyšší obsah dusíku, oddalují totiž kvetení.

Zázračné hnojivo z jódu

Pokud se chcete pochlubit úžasnou záplavou květů, zkuste použít tajnou přísadu – jód. Tento prvek chrání proti houbovým onemocněním, působí proti stresu a přispívá k bujnému a nepřetržitému kvetení. Hnojivo z jódu je levné a na výrobu jednoduché. Do 1 litru odstáté nebo dešťové vody kápněte 1 kapku jódu. Rozmíchejte a 50 ml roztoku používejte jednou za měsíc. 30 ml jódu koupíte na internetu za cca 60 Korun. Hnojivo můžete použít i na muškáty nebo petúnie.

Zdroj:

tojenapad.dobrenoviny.sk, abecedazahrady.dama.cz