Jestliže nevíte, které krásně kvetoucí rostliny letos zvolit, jsou surfinie jistě tou správnou volbou. Řadí se mezi letničky, které jsou vhodné nejen do truhlíků, ale i do závěsných květináčů. Pokud jim dáte po celé léto tu správnou péči, odmění vás květy v bílém, růžovém, modrém či purpurovém odstínu. A pokud zkombinujete surfinie převislé a vzpřímené, dočkáte se bohaté záplavy květů.

Chcete vědět o pěstování surfinií více? Podívejte se na toto zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Vyšlechtěné surfinie

Surfinie jsou letničky a jedná se o druh převislé petúnie. Ovšem ne všechny převislé petúnie jsou zároveň surfinie. Tento druh rostliny je registrovaný pod ochrannou známkou a jedná se o konkrétní odrůdu petúnie, kterou během roku 1990 představila japonská firma Suntory.

Surfinie byly speciálně vyšlechtěny, aby nejen kvetly dlouhou dobu, ale také aby vytvářely bohaté převisy a byly odolné nepříznivým povětrnostním podmínkám. Rostlina má typické květy s očkem a můžete vybírat mezi velkokvětými a drobnokvětými. Surfinie jsou pak nejen jednobarevné, ale i krásně žíhané. Jejich převisy mohou při odpovídajících podmínkách dosáhnout až 0,5 až 1 metru.

Vzpřímené petúnie

V tomto případě se jedná o vzpřímeně rostoucí letničku, jejíž velké květy jsou stejně pestré jako u surfinií. Mohou být jednoduché nebo plné, s různobarevnými okraji, dvoubarevné a třepenité. Oproti surfiniím jim není nutné tak často přidávat živiny formou hnojiva. Je velice efektní vysazovat je společně se surfiniemi, dosáhnete tak nepřehlédnutelně rozkvetlého truhlíku či květináče.

Zajistěte květinám dostatek prostoru

Aby se vám mohly surfinie řádně rozrůstat, budou potřebovat dostatečné místo. Do truhlíků o délce 50 až 60 cm zasaďte vždy tak tři rostlinky. Bohatost výhonků a květů také něco váží, proto je nutné truhlíky vždy řádně přichytit, abyste o ně ve výsledku nepřišli.

Vyberte surfiniím slunné stanoviště, nejlépe na jižní straně. Pokud by byla květina ve stínu, nebude tolik prospívat a také se nedočkáte velkého množství květů. Myslete i na to, aby byla rostlina dostatečně chráněná v případě silných dešťů.

Správný typ zeminy

Surfinie lze vysadit do dobře propustné půdy, která je bohatá na živiny. Pořiďte si proto zeminu určenou pro muškáty a balkonové květiny. Surfinie vyžadují půdu, která je úrodná, humózní, dobře odvodněná, písčitá a hlinitá. Hodnota pH by měla být mírně kyselá, tedy 5,5 až 6,5.

A co zálivka?

Tento druh květin potřebuje stálou vlhkost a není pro ně vhodné suché období, a to ani krátké. Takže na pravidelné zalévání určitě nezapomínejte. Dopřejte surfiniím po celou sezónu raději intenzivnější zálivku. Dle počasí klidně i několikrát za den. Půda by měla být na dotek stále trochu vlhká.

Související články

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.dumazahrada.cz