Zdroje: living.iprima.cz, garden-cs.desigusxpro.com, www.zahrada-magazin.cz

Ovocné stromy vyžadují naši péči neustále, a to i v červnu. U mnoha druhů ovoce je červen posledním měsícem, kdy ještě můžeme ovlivnit budoucí úrodu. A samozřejmě se to týká i švestek. Jak si tedy zajistit hojnou úrodu a kvalitní švestky plné lahodné šťávy? Stačí stále a správně strom prosvětlovat, odstraňovat přebytečné špatné nevyvíjející se plody a popřípadě používat vhodný postřik.

Vylamování výhonů

Švestkové stromy mají velmi jemné dřevo a dokonce se říká, že jsou to jedny z nejkřehčích ovocných stromů. V případě klimaticky příhodného jara, kdy měl strom velké množství květů, se větve pod tíhou dorůstajících švestek přetěžují a lámou. Faktem je, že nejlepší švestky dozrávají na dvouletých a tříletých větvích. Během června má už strom dost nových výhonů, které jen zbytečně stíní a berou stromu sílu, kterou potřebuje k dobrému vývoji zdravých plodů. Jak je poznáme? Většinou rostou přímo z kmene, nebo z nejsilnějších větví stromu. Jsou čerstvé a tedy měkké, takže jdou častokrát jednoduše ručně vylomit nebo seříznout jemnou pilkou. Mnohokrát jsou napadeny mšicemi nebo padlím.

Vyvazování letorostů

Nejvíce plodí větve, které rostou vodorovně. Ovšem do této pozice se většinou dostanou až pod samotnou vahou plodů. Můžeme však předběhnout situaci a udělat vychytávku pro maximalizaci úrody. Nové letorosty prostě zatížíme my. Stačí k tomu využít třeba staré ponožky naplněné kamínky, které uvážeme na nové letorosty a dáme jim tak požadovaný směr růstu. Za jeden až dva roky bude mít vaše švestka letorosty stabilizované ve vodorovné poloze.

Prosvětlování stromů

Vzdušnější koruna je v každém případě plná chutnějších a větších plodů. A především nebude tak náchylná na různé houbové a plísňové choroby. Právě letorosty, které rostou většinou směrem dovnitř koruny, je dobré odřezat. Ovšem pokud je vaše švestka plná budoucích plodů a je jasné, že se můžete těšit na velkou úrodu, lze větve protentokrát podepřít.

Přihnojení a dost vláhy

Určitě se vyplatí investovat trochu času i péče o půdu kolem stromů, kterou je potřeba sem tam prokypřit a případně přihnojit. Ještě teď v červnu to má totiž smysl! Kolem kmene můžete nanést i mulčovanou trávu z trávníku, která udrží vlhkost a plody švestky budou lépe zrát. Během růstu potřebuje švestka stálý dostatek vlhkosti a vydatnou zálivku. Takže nezapomeňte během suchého a horkého léta stromy dobře a pravidelně zalévat.

Pryč se zakrslými a špatnými plody

Jestli toužíte opravdu po kvalitních plodech, měli byste začátkem léta provádět probírku plodů. Švestka mívá až desetkrát více plodů, než je schopna dovést k dozrání. Proto je nejvhodnější přebytečné plody ručně odstranit.