Švestky jsou oblíbené sezónní ovoce, které si máme možnost vychutnat již koncem léta. Ale čas jejich dozrávání se různí v závislosti na odrůdě a nadmořské výšce. Nicméně kvalita plodů je především odrazem naší práce, kterou musíme stromům věnovat již na jaře. Je květen, švestky odkvétají, co teď?

Závlaha

Švestka miluje vlhkou půdu, a proto je důležité dopřát jí kvalitní zálivku, především v suchém teplém období. Ideální je zajistit vlhkost půdy do hloubky 35 až 45 cm, protože kořeny této peckoviny sahají hluboko do půdy. Okolí kmene je vhodné zkypřovat, případně zkvalitnit mulčem, který vláhu lépe drží. Nejdůležitějším obdobím je čas kvetení a tvorby plodu, kdy můžeme zalévat intenzivněji, pokud dostatečně nezaprší.

Prořezávání

Ovocné stromy je vhodné prořezávat na podzim nebo na jaře. Švestky lze prořezat na přelomu dubna a května, ale také po odkvětu. Tímto způsobem udržujeme výšku i tvar stromu a můžeme ideálně stimulovat větve k vyššímu výnosu. Prořezávání stromů je věda a práce na jejíž provedení, si můžete pozvat odborníka nebo zkušeného kamaráda sadaře.

Nejde jen o zkrácení větví, vystřižení takzvaných vlků a estetiku stromu. Prořezání dramaticky ovlivňuje zdraví stromu i jeho ovoce. Rány po řezu bychom měli ošetřit štěpařským voskem nebo latexem, abychom zabránili infekcím i houbám v napadení stromu.

Škůdci

Ovocné stromy, mezi nimi i švestky, napadá množství různých škůdců, které mohou naši úrodu, ale také strom samotný, vysílit a zdevastovat. Zahradníci mohou svoje stromy ochránit postřiky a dnes i již běžně dostupnými BIO insekticidy i fungicidy.

Typický problém přináší napadení stromu obaleči švestkovými. Jejich larvy způsobují červivost, a pokud strom neošetříme, neblaze se na něm projeví druhá generace obaleče. Ten nalétává na strom nejdříve v květnu, kdy ještě nepůsobí větší škody, ale také znova v červenci, kdy už bude nutné strom ošetřit postřikem. Dalšími hrozbami jsou houby i viry, z nichž některé napadají švestky již během květu.

Pokud je strom napaden puchrovitostí, můžeme přijít až o 70 % úrody. Proto je vhodné stromy stříkat již v období mezi rašením a květem. Ale znova také při prvních známkách odkvětu, kdy pozorujeme opadávání okvětních lístků. Postupy, jak postřiky ředit i aplikovat, jsou součástí každého přípravku. Nezapomínejte, že samotný postřik je vhodné provádět za bezvětří a pokud možno když je zataženo, aby nedošlo k popálení, kterým bychom stromu zbytečně ublížili.

Pečujte o svůj sad s láskou, odmění se vám již brzy bohatou sklizní.

Zdroje:

garlo.cz, www.jakpestovat.cz, vsaduidoma.com