Svilušky, co jsou zač

Sviluška spadá do rodu roztočů, bleskurychle se množí a vážně škodí napadené rostlině. Tento malinkatý roztoč měří pouhých 0,5 – 0, 7 mm. Jestliže byste si pořídili zvětšeninu svilušky, vypadala by jako pavouček. Vyskytuje se po celém světě, ale u nás se nejčastěji setkáme se sviluškou ovocnou nebo chmelovou. Lidé často označují za svilušku i sametku podzimní, která se začíná objevovat během léta, napadají i kůži člověka a jejich kousnutí neskutečně svědí, ale toto označení je nepřesné.

Sviluška chmelová

Zajímá se například o brambory, chmel, jahody, okurky, maliny, bylinky, ale i listnaté a okrasné dřeviny. Po napadení se na listech objeví malé světlé skvrnky, listy získávají nádech stříbrné barvy, postupně zasychají a odumírají. Na spodní straně listů se vyskytuje jemná pavučinka. Květy se ujmě nevyhnou, ty po návštěvě svilušek také zasychají. Samičky, které přečkávají zimu, mají oranžovou barvu, ostatní jedinci jsou žlutozelení.

Sviluška ovocná

Napadá jabloně, švestky, vinnou révu a další ovocné dřeviny. Rostliny mají po napadení zpomalenější růst. Listy jsou lehce skvrnité, ale pokud je invaze mohutná, okraje listů postupně zasychají.

Svilušky kladou obrovské množství zimních vajíček na větve, vajíčka jsou zabarvena do červena. Letní vajíčka bývají žlutozelená až červená a samičky je kladou hlavně na spodní stranu listů. Nejvíce si libují v suchém a teplém počasí.

Boj se sviluškami

Předem je jasné jedno – boj není jednoduchý.

  • Přecházet napadení lze postřikem rostliny, zejména spodních listů (aplikace je vhodná spíše v interiéru na pokojovky, než ve velkém na rostliny na zahradě). Svilušky totiž nesnášejí vlhko a zimu.
  • Jestliže udeří vedra, která nejspíš udeří, myslete na důkladnou zálivku, neboť tím sviluškám znesnadníte cestu k rostlinám a následný smrtící úder.
  • Svilušky si rychle zvykají na likvidační látky, proto je lepší postřiky střídat a přidávat k nim i jiné nechemické prostředky.
  • V dnešní době můžete sehnat v obchodech i postřiky na přírodní bázi, pokud se doma s ničím nechcete připravovat.
  • Jestliže vás svilušky trápí ve skleníku, nasaďte biologickou ochranu ve formě dravého roztoče Phytoseiulus persimilis.

Babské rady proti sviluškám

  • Cibulový odvar – cibulové slupky zalijte horkou vodou a nechte odpočívat nejméně 3 dny, pak jen přeceďte, nalijte do postřikovače a vyrazte. Postřik opakujte po 3 dnech.
  • Odvar z heřmánku – do hrnce nasypte 6 lžic květů heřmánku, zalijte litrem horké vody a nechte pořádně vylouhovat. Tento výluh se poté ředí s vodou 1:5. Postřik dělejte celé 3 týdny dvakrát týdně.
  • Mýdlový roztok – tuhé mýdlo rozpuštěné ve vodě aplikujte postřikem na rostliny, svilušky se udusí. Opakujte po několika dnech, dokud svilušky nezmizí.
  • Muškáty – silice z muškátů na svilušky dobře účinkuje, proto neváhejte a zkuste to. Silice seženete na internetu, stačí si jen vybrat.

Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.agromanual.cz, www.nasezahrada.com