Lusky, ukrývající lahodnou dužinu, dozrávají na pomalu rostoucích statných tropických stromech s rozložitou korunou a převislými větvemi. Tamarind indický (Tamaridnus indica), patří do čeledi bobovitých, kde bychom vzrostlý strom ani nečekali. Lusky jsou nazývány též tamaryšky, indické či kyselé datle. Chutnají příjemně nakysle, jsou aromatické a mají příjemnou lepivou konzistenci, se kterou se dobře pracuje.

Strom, který předpovídá počasí

Listy tamarindu připomínající akát, jsou složeny z dvaceti až čtyřiceti lístků porostlých v mládí jemnými chloupky. V noci se lístky přitisknou k sobě a brzy ráno se opět rozevírají. Obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokážou podle postavení listů předvídat počasí.

  • Když jsou listy ráno za svítání už rozevřené, bude jasno a slunečno.
  • Pokud má pršet, tamarind s rozevíráním listů nespěchá.

Na konci větví se tvoří vzdušná hroznovitá květenství s deseti až patnácti květy. Lusky tamarindu jsou zploštělé, zaškrcované, v dospělosti dužnaté, nepukavé, matově hnědé s nenápadným síťováním.

Pěstování ze semínka

Každý lusk obsahuje až dvanáct ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z vyklíčeného semenáčku můžeme tamarind indický pěstovat doma jako pokojovou dekorativní rostlinu bez ambicí vypěstovat plody. Rostlina pochází z tropů, chráníme ji tedy před sebemenším mrazíkem a před průvanem. Svědčí jí světlé, teplé místo.

Tamarind v kuchyni

Semena v lusku obklopuje dužnina lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé, nezvykle aromatické chuti.

  • Dužina tamarindu se do jídla přidává během vaření, podle potřeby ji můžeme předem naředet ve vodě.

    Je možno ji konzumovat přímo, jako exotický ovocný dezert.
  • Krátkým povařením prášku z dužniny ve sladké vodě získáme pikantní chutný nápoj.
  • Dužnina se používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček čatní. Lusky se máčejí deset až patnáct minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužnina. V tomto stavu se i prodává, jako sirup, marmeláda nebo v neupravené rosolovité konzistenci. Používá se také pasta či koncentrát, které se přidávají v přesně odměřeném množství.
  • Ve specializovaných obchodech se prodává tamarindové pyré, kterým lze nahradit čerstvý tamarind.

Tamarindový sirup

  • Rozřízneme pět tamarindů, dužninu a semena vybereme lžičkou do kastrolku, kam přidáme pět lžic cukru, dvě lžíce citronové šťávy, šálek vody a povaříme.
  • Sirup pak používáme do koktejlů, dezertů a ovocných salátů.

Rýže s čočkou a tamarindem, nejoblíbenější nepálské jídlo

Potřebujeme:

  • 0,75 l vody
  • 200 g červené čočky
  • lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • lžičku nakrájené čerstvé zelené papričky čili
  • půl lžičky semínek černé hořčice
  • půl lžičky směsi koření pěti vůní (skořice, koriandr, bobkový list, badyán a anýz),
  • několik tamarindových lusků či pastu
  • sůl
  • cukr
  • olej
  • čerstvé lístky koriandru
  • 500 g rýže

Jak na to

  1. Do vařící vody přidáme červenou čočku a vaříme na mírném plameni, až změkne. Mezitím dáme dusit rýži.
  2. Do vařené čočky přidáme nastrouhaný zázvor, čili papriky nakrájené na kolečka, sůl, cukr a dužinu tamarindu, promícháme a chvilku povaříme.
  3. Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v okamžiku, kdy semínka začnou pukat, pánvičku odstavíme a osmahnutou hořčici přidáme do směsi s čočkou.
  4. Okořeníme kořením pěti vůní, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.
  5. Podáváme s rýží zdobené nakrájenými lístky koriandru.