Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, homeguides.sfgate.com,

Technický líh, denaturovaný líh nebo denaturovaný ethanol. To všechno jsou názvy pro jednu kapalinu. Jejím typickým rysem je čirost, bezbarvost a alkoholový zápach. Kdo by řekl, že může být i skvělým desinfekčním pomocníkem pro rostliny! Máme pro vás hned několik osvědčených rad, které vám pomohou snadno a rychle zabránit mnoha problémům.

Je dobré vědět, že jakákoliv vyšší koncentrace lihu než 70 % by nemusela být pro rostliny bezpečná, protože by jim mohla způsobit popáleniny. Vždy je nutné použít jen malé a rozředěné množství připraveného roztoku a předem vyzkoušet, jak na pár kapek bude rostlina reagovat. Stačí kápnout třeba na jeden list a po 2 dnech zkontrolovat, zda je vše v pořádku.

1. Líh jako účinný pesticid proti nebezpečným muškám

Chcete se snadno zbavit rostlinných škůdců? Denaturovaný líh vám určitě skvěle pomůže. Je proslulý svým smrtícím účinkem mšic a molic. Stačí smíchat líh v poměru 1:8 s vodou a vytvořit si roztok na postřik. Aplikujte směs na postižená místa, nechte ji působit tak 15 až 20 minut a poté opláchněte vodou. V případě potřeby opakujte po týdnu. Někdy můžete místo rozprašovače použít i obyčejný štětec či hadřík, které jste namočili v roztoku a potírat s nimi napadená místa, která nejsou u některých květin snadno dostupná.

2. Odstranění nepotřebného plevele

Jestliže vás trápí obtěžující plevel, vyrukujte na něj také s lihem. Dokáže perfektně zničit kořeny a listy postupně vysuší a spálí. V tomto případě je ideální použít čistý líh a čekat na slunečný den, protože slunce spolu s alkoholem zničí nechtěné býlí nejlépe.

3. Zbavte se slimáků a hlemýžďů

Ožírají vaši zeleninu měkkýši? Použijte opět postřik z etanolu a vody v poměru 1 : 8, směs je usmrtí. Buďte však pozorní a nezasáhněte listy pěstovaných plodin.

4. Vyčistěte pokojové květiny

Ať děláte, co děláte i v bytě se prostě práší. A i vaše květiny sem tam potřebují očistu, protože se na jejich listech často uvelebí vrstva prachu a nemohou dobře dýchat. V tomto případě použijte roztok alkoholu a vody v poměru 1 : 12. Udělejte si samozřejmě nejprve test citlivosti, co která květina snese. Pak směs aplikujte pomocí jemné houbičky či vatových tyčinek. A bonus navíc? Květiny budou nejen krásně a svěže vypadat, ale budou mít i báječný lesk.

5. Zbavte se rostlinných roztočů

Jedním z nejznámějších je sviluška, lidově nazývaná červený pavouček. Je velmi malá, většinou od 0,3 do 0,6 mm, velmi rychle se množí a jejich přemnožení způsobuje značné škody. Většinou se usídluje na spodní straně listů a vrcholech výhonů, kde se později objeví jemné, ale husté pavučiny. Listy jsou pak drobně skvrnité, postupně obvykle žloutnou, mají hnědé okraje a předčasně zasychají. Zde si poradíte stejně jako u mšic s vatovým tamponem namočeným v roztoku 1 : 8 a postupně s ním otřete všechny části napadené květiny. Nechte působit něco okolo 20 až 30 minut a pak osprchujte čistou vodou.

6. Zbavte se škodlivého hmyzu typu Mealybugs

Jedná se o šupinatý hmyz, který může obtěžovat rostliny při nadměrném zalévání. Miluje totiž vlhko a teplo. Obvykle se přichytí v kořenech nebo jiných štěrbinách. Postupně se přisaje k rostlině a vylučuje vrstvu prachového vosku, která ji chrání a při tom vysává rostlinnou mízu. Zbavit se jich opět pomůže lihový koncentrát v poměru 1 : 8, který se aplikuje přímo na tyto škůdce.

7. Repelent proti hmyzu

Líh vám pomůže také odpudit nepříjemný a obtěžující hmyz. Smíchejte jednu lžíci tekutého čisticího prostředku na nádobí a jeden šálek technického lihu s 1 litrem vody. Nalijte do rozprašovače a několikrát nastříkejte směs v oblasti, kde vás hmyz ohrožuje.

8. Pečujte o rostliny vždy čistým nářadím

Zahradní náčiní, kterým pečujete o svou zahradu, se může také stát snadným přenašečem mnoha chorob a škůdců. Využijte tedy technický líh jako desinfekční prostředek. Prostě je po každém použití namočte v roztoku, který budete teď už mít jistě vždy po ruce.