1

Bílý klobouk a červenožlutý třeň (neboli noha) je charakteristickým znakem této hřibovité houby, jež se trochu nezaslouženě stala symbolem jedovatých hub s lidovou přezdívkou bliják. Po důkladném tepelném zpracování je totiž jedlá a v okolí Lysé nad Labem, kde roste hojněji, je to údajně po generace vyhledávaná pochoutka. Jak se jmenuje?

a) Hřib medotrpký

b) Hřib kříšť

c) Hřib satan

2

Která houba je známá již z dob starého Říma, kde bývala pochoutkou císařů? Díky rozpukanému zelenému klobouku je snadno rozpoznatelná a chuťově opravdu patří k nejlepším druhům, neboť je snadno stravitelná a velmi jemné, delikátní chuti. Holubinky bohužel stále ještě nepatří k často sbíraným druhům, což je při jejich kuchyňských kvalitách s podivem.

a) Holubinka trávozelená

b) Holubinka nazelenalá

c) Holubinka svinibrodská

3

Je to jedna z nejkrásnějších muchomůrek, u nás ovšem roste jen vzácně, a proto je chráněná, to znamená, že za její sběr hrozí mastná pokuta. Velmi populární je ale v Itálii, kde dokonce patří mezi tržní houby a pojídá se tam i zasyrova nebo minimálně tepelně upravená.

a) Muchomůrka císařská

b) Muchomůrka královská

c) Muchomůrka oranžová

4

Čirůvky nejsou příliš oblíbené, praktičtí houbaři se obávají záměny za jedovaté druhy, navíc stále existují pochyby o jejich toxicitě. Přesto i mezi nimi se najde jedna, která se sbírá odedávna. Snad díky svému barevně typickému vzhledu. Vysloužila si za tu dobu lidová pojmenování, říkalo se jí například housátka nebo strnádek.

a) Čirůvka osiková

b) Čirůvka zelánka

c) Čirůvka mýdlová

5

Když tato hřibovitá houba opravdu roste, říká se jí na Šumavě bezpráce. Tehdy ji totiž lze nalézt bez většího úsilí opravdu koše. Poznávacím znamením je modrání rourek vespod klobouku při otlačení a kořenitá vůně, podobná charakteristické vůni pestřece obecného.

a) Hřib babka

b) Klouzek kravský

c) Klouzek strakoš

6

Tuhá chorošovitá houba zaujme vzhledem plodnic, které vypadají jako nalakované. Je označována za královnu léčivých hub, jako univerzální lék se v čínské medicíně používá tisíce let, protože zlepšuje všechny tělesné funkce. Japonsky se jí říká reishi, čínsky lingzhi a česky?

a) Březovník obecný

b) Lesklokorka lesklá

c) Korálovec bukový

7

Svým vzhledem k jídlu sice tato zasyrova jedovatá houba příliš neláká, přesto ji lidé ve střední a východní Evropě především v době nedostatku zapříčiněného 2. světovou válkou často sbírali a pojídali. Dokonce se jí říkalo gulášová houba. Až později se ukázalo, že způsobuje rozklad červených krvinek!

a) Čechratka podvinutá

b) Čechratka černohuňatá

c) Čechratka olšová

8

Bývaly roky, kdy tisíce plodnic této drobné tužší houby nazývané na Moravě kuřátka pokrývaly celé stráně. V pozdějších letech v důsledku znečištění životního prostředí rostla trochu méně a jen někde, ale dnes opět patří k běžně rostoucím druhům. Její velkou výhodou je nulová červivost a dlouhá skladovatelnost, a především nezaměnitelná vynikající chuť, díky níž patří v kuchyni k největším lahůdkám.

a) Kuřátka květáková

b) Liška nálevkovitá

c) Liška obecná

9

Zvláštní houba s krásným českým jménem je vlastně pozemní choroš, jemuž se lidově říká také šafářka nebo cukrová houba. Roste ve velkých skupinách, jež v lese vypadají jako velké slité bělavé povlaky. Její plodnice jsou vždy zdravé a vynikající je především nakládaná.

a) Krásnoporka žemlička

b) Krásnoporka mlynářka

c) Krásnorůžek lepkavý

10

Nepřehlédnutelná houba začíná růst nenápadně z bílého kulovitého vajíčka pod povrchem půdy. Později má tmavozelený zvoncovitý klobouk na (až) 20 cm vysokém bílém třeni. Ve stáří se vyznačuje silným odpudivým pachem a kloboukem posetým mouchami. Ve stadiu vajíčka je však jedlá a fajnšmekři si z plátků vajíčka nakrájených a opečených na pánvi připravují vynikající pochoutku nehoubové, kořeněné chuti.

a) Holubinka smrdutá

b) Hadovka smrdutá

c) Hnojník inkoustový

11

Hřibovitá houba se vyznačuje modráním na řezu, proto se jí říká modrák. Je tvrdá, málokdy červivá a v kuchyni vyžaduje delší tepelné zpracování. Někteří houbaři ji milují, jiní zásadně nesbírají.

a) Hřib kovář

b) Hřib koloděj

c) Hřib modračka

12

Smržovité houby jsou jednou z prvních houbařových radostí v roce, vyrůstají již koncem března a v dubnu. Kromě samotných smržů, které jsou celosvětově nesmírně populární a prodávají se za velké sumy, mezi ně patří ještě několik dalších druhů, z nichž jeden se jim chuťově téměř vyrovná.

a) Kačenka česká

b) Lysohlávka česká

c) Ucháč obrovský

Související články

Řešení: 1c, 2b, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8c, 9b, 10b, 11a, 12a

Zkuste holubinky po italsku

Budete potřebovat:

holubinky, olej, mletý pepř, sůl, pažitka nebo zelená petrželka, několik stroužků česneku.

Postup: Holubinky pokrájejte a trochu poduste, aby se zbavily přebytečné vody. Na pánvi rozehřejte olej a houby na něm nechte pomalu opékat do zlatova. Osolte a opepřete, nakonec zasypte zelenými bylinkami. Chuťově méně výrazné druhy holubinek je možné pro větší šmrnc fortifikovat trochou česneku, který pokrájený přidejte na posledních pár minut pečení.

Zdroj: Časopis Receptář