Je nutné testovat všechna semínka? Zcela jistě ne. Pokud jste si přinesli z obchodu sáček se semeny od kvalitního pěstitele, nemusíte se bát, že by vám nevyklíčila. Test je dobré provést u osiva z vlastních výpěstků, nebo pokud nejsou nijak ošetřená. Máte semínka z obchodu doma už nějaký ten rok? V tom případě se test také vyplatí, stejně jako u semen s označením BIO.

Jak test provést? Postupujte krok za krokem dle našeho návodu.

1. Ze semen, která chcete používat, si dejte stranou třeba 25 nebo 50 nebo 100 kusů.

2. Nízkou misku vystelte savým papírem. Můžete použít i papír filtrační.

3. Papír navlhčete rozprašovačem, ideálně odstátou vodou.

4. Semínka na něj rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkala. Na jednu misku vždy rozložte semínka stejného druhu.

5. Osivu na papíře zajistěte stálou teplotu a také vlhkost. Pomůže vám, když misku pečlivě zakryjete potravinovou fólií nebo skleněným poklopem.

6. Misku se semínky mějte doma v pokojové teplotě.

7. Klíčícím semenům vyhraďte prostor s dostatečným přísunem světla. Pozor na semínka pórku, okurek, cibule, dýně a pažitky, která dávají přednost tmavším místům.

Jak test vyhodnotit?

Vyklíčilo vám z 25 ks 20 semínek? Z 50 kusů 40 a ze 100 semen 80 kusů? Gratulujeme. Osivo můžete beze strachu vysévat a těšit se na úrodu.

Pokud vám vyklíčilo méně semen než uvedené množství, raději zakupte nová.

Extra tip: Urychlete klíčení bylinkami

Místo vody zalévejte osivo bylinkovými nálevy. Heřmánkový ochrání hlavně luštěniny jako hrách a fazole, a to zejména proti houbovým chorobám. Pro všechny rostliny je vhodný i nálev z přesličky rolní. Povrch semen změkčuje i kopřiva, pampeliška a kozlík lékařský.

Zdroje:www.southernexposure.com, www.highmowingseeds.com