Abychom víkendovou zahradu přetvořili podle svých potřeb, musíme dobře poznat místní klimatické a půdní podmínky. Základem je prozkoumat pozemek a zjistit, kdy a kam v průběhu dne (a roku) svítí slunce, kde je naopak stín, vlhko či větrno. Přihlédnout bychom měli i ke krajině, v níž se pozemek nachází, a k tomu, zda je nemovitost součástí zástavby, nebo stojí na samotě uprostřed velkého pozemku a obklopují ji louky, sad nebo les.

Základní plán

  • Do koncepce zahrady zahrneme tvar terénu, zídky, ploty, keře, stromy, kameny i stavbu na pozemku.
  • Pracujeme nejlépe s materiály, které poskytuje okolí a jež jsou zastoupeny i v samotné stavbě, například s kamenem, cihlami a dřevem.

Osazení zahrady

  • K venkovské zahradě, která není nadmíru náročná na údržbu, v první řadě patří trvalky, ovocné stromy a keře. Ovocné dřeviny poskytují stín, ochranu před větrem, jsou pohledné a přitom přinášejí mnoho užitku.
  • Z okolí si vybereme vhodné planě rostoucí byliny i křoviny a necháme je volně přejít do prostředí zahrady. Zahrada bude ladit s okolím a máme jistotu, že rostliny budou v daných podmínkách prosperovat.
  • Rostliny, kterým se v daném místě dobře daří, můžeme také získat od sousedů, pokud nám darují semena nebo odkopky ze svých zahrádek.

Rostliny v záloze

Při zakládání záhonu myslíme na sezonní barevnou kombinaci, a protože chceme, aby naše zahrada kvetla po celý rok a záhony byly bohaté, i když se o ni nemůžeme starat denně, při koncepci záhonu nešetříme. Na vybrané místo proto vysadíme více květin od jednoho druhu. Vytvoří bohaté skupenství, v němž obvykle rostliny lépe přežijí sucho nebo jiné nepříznivé podmínky, které mohou nastat v době naší nepřítomnosti a jestliže přece jen některé uhynou, několik jich dozajista přežije.

Staré dobré květinky a bylinky

K přednosti venkovských zahrad (takových jaké známe z mládí, kdy jsme pobývali u tetiček nebo babiček na venkově) patřilo souznění květin, bylinek i zeleniny, které se v zahradě vhodně doplňovaly.

  • Mezi vděčné a nenáročné bylinky a léčivé rostliny patří divizna, routa, dobromysl, bazalka, majoránka, máta, meduňka, kostival, kontryhel, šalvěj, pelyněk, pažitka, petržel kudrnka, libeček a kopr.
  • Do přirozené venkovské zahrady patří například modré a bílé zvonky, tulipány, nepřešlechtěné odolné růže, srdcovky, stračky, hvozdíky, hrachory, čínské karafiáty, vlčí boby, slézovky, náprstníky, kosatce, kopretiny, kaliny, plaménky, pivoňky, kdoulovce, rozmanité lilie, konvalinky, měsíčky, hortensie, slunečnice a floxy.

Voda a drobné stavby zahradu oživí a zútulní

Ani vodní prvky by v zahradě tohoto typu neměly chybět, byť v podobě uměle vytvořeného jezírka. Pokud jej dobře a bohatě osadíme vodními rostlinami, nejlépe zdejšími, jako jsou rákosy, orobince, žluté kosatce, a břehy budou lemovat kapradiny či penízek, bude působit přirozeně

Do zahrady patří i drobné stavby, které nabídnou příjemné místo k odpočinku a my si ji můžete mnohem lépe užít. Jsou to altánky, pergoly, zahradní krby, i nezastřešená místa k posezení s výhledem do okolí nebo do malebných míst zahrady.

Nenáročná skalka?

Velmi oblíbeným prvkem zahrad jsou skalky. Jsou však náročné na údržbu, proto je ve víkendových zahradách osazujeme jen méně náročnými trvalkami.

Skalky vyžadují vhodné umístění. Aby působila přirozeně, uplatní se skalka nejlépe na svahu nebo ve zvýšeném
terénu. Pro starší majitele je ale takový terén velmi náročný na péči. Pohybovat se a shýbat mezi kameny ve svahu může být při určitém věku a horší fyzičce dost obtížné až riskantní, proto si budování zahrady v náročném terénu předem dobře uvážíme.

  • Pro stavbu skalky volíme nejlépe místní zdroje, aby materiál i rostliny přirozeně zapadly do okolní krajiny.
  • Rostliny sázíme do lehkých písčitých půd, často s příměsí rašeliny.
  • Vhodným doplňkem pro skalku jsou nízké jehličnany, např. kleč, jalovce, smrky apod.

Suché zídky jsou vděčné jako plot i terásky

Květinové zídky, kde spáry mezi kameny vyplňuje místo malty substrát se suchomilnými trvalkami, se na pozemcích kolem stavení objevují odedávna. Často proto, že se v nich spotřebovával kámen, vysbíraný z pěstebních pozemků a políček. Dnes nejčastěji pomáhají vyrovnat terénní rozdíly na pozemku, tvoří přechody mezi terasou a zahradou, stabilizují svahy, mohou vytvořit i působivé oplocení.