Matička příroda naštěstí myslela na vše, a proto najdeme v rostlinné říši květiny, které milují sucho a slunce, jiným zase nevadí tmavší kout a vlhčí prostředí. Napadlo vás jako první použít kapradiny? Buďte v klidu a směle popusťte uzdu své fantazii, existuje mnohem víc rostlin, které stinná místa promění v oázu nádhery.

Kombinace materiálů

S tím, jak se slunce během dne otáčí, různě na zahradu dopadá i stín budov, které na pozemku stojí. Najdou se však i místa, kam slunce přes den prakticky nezasvítí a sluneční paprsky jsou pro tento kousek zahrady zapovězeny.

Přesto z takového místa můžete vytvořit nádherný prostor, který vám bude kdekdo závidět. Kombinovat můžete vhodné rostliny, ale i materiály. Jak na to, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Barvy stinné místo nádherně oživí

Na kapradí není nic špatného, naopak se jedná o velmi hezkou rostlinku. V případě tmavých koutů ale raději celozelené rostliny kombinujte s těmi barevnějšími, čímž ponurý prostor takzvaně rozbijete a hlavně oživíte. Nádhernou rostlinou, jejíž květena vám bude dělat jen radost a nebudete se na ni moci vynadívat, je rododendron (Rhododendron). Skvostný keř se dá sehnat hned v několika barevných květenstvích a hlavně si můžete líbezných květů na své zahradě užívat od dubna až do června, pokud hovoříme o raných kultivarech. Ozdobou každé zahrady je pak azalka, stálezelený keř se skvostnými kvítky vás určitě nezklame.

Kombinujte rostliny

Pokud nechcete volit jen keře, vybírejte mezi nižšími rostlinami. Jistě vás potěší pohled na čemeřice (Helleborus), což jsou trvalky a jejich krásu můžete směle obdivovat po celý rok. Nádherné a ne zcela typické květenství má čechrava (Astilbe). I tu můžete sehnat hned v několika barevných variantách. Navíc je to takřka nezničitelná rostlina, je mrazuvzdorná, takže se i její budoucnost při troše správné péče nemusíte bát ani v zimě.

Nenápadný, ale krásný pryšec

O něco nenápadněji pak může působit pryšec mandloňovitý (Euphorbia amygdaloides), který své nádherně kvetoucí kolegyně z rostlinné říše vhodně doplní. Jeho květena není tak výrazná, přesto se za ni rozhodně nemusí stydět. Naopak. Nenápadné květy působí uklidňujícím dojem ukazuje světu vždy na jaře. Dobře se mu daří pod listnatými stromy a je také mrazuvzdorný.

Popínavky jako klasika

Pokud je stinné místo obohaceno ještě o svah nebo zídku, můžete je ozdobit i popínavými rostlinami. Chybu neuděláte, pokud zvolíte osvědčenou klasiku v podobě břečťanu (Hedera), ten vás bude těšit stálezelenými listy, nebo můžete sáhnout po něčem barevnějším, například loubinci pětilistém (Parthenocissus quinquefolia), lidově známém jako psí víno, který se každý rok na podzim proměňuje v nádhernou paletu barev.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.inspiracevbydleni.cz