Toulcovka neboli lopatkovec pochází z teplých, vlhkých a stinných deštných pralesů. Proto ji vyhovují vnitřní prostory bytů, které mohou její domovinu částečně simulovat. Pyšní se svěže zelenými listy a květy, které mohou připomínat lilie nebo kaly. O této rostlině panují různé pověry. Nejznámější je ta, která říká, že toulcovka dokáže ženám přivábit lásku a štěstí. Podle výzkumu NASA dokáže tato elegantní pokojovka eliminovat z ovzduší benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen, toluen a amoniak. Pokud si ji umístíte do ložnice, mělo by se vám mnohem lépe spát.

Péče o lopatkovec

Toulcovka nepotřebuje žádné speciální zacházení. Daří se jí na teplém místě v blízkosti okna, kde ji nebudou obtěžovat přímé sluneční paprsky. Proto ji nedávejte přímo na parapet. Nesnáší zimu a průvan. Rostlina hnojení nevyžaduje. Pokud si však chcete vypěstovat velké květy, můžete ji přihnojit v období od jara do podzimu univerzálním preparátem na pokojovky. Hnojivo ale zřeďte na polovinu nebo čtvrtinu doporučované dávky. Aplikujte ho jednou za 14 dnů. Že jste lopatkovec přehnojili, poznáte snadno. Bude mít zelené květy. Pokud tento symptom zpozorujete, ihned přestaňte hnojit.

Pozorujte listy

Mohlo by se zdát, že lopatkovec se svým okolím dokáže komunikovat pomocí listů. Proto je důkladně pozorujte. Pokud si všimnete, že vaší rostlině hnědnou listy na špičkách a na okrajích, s největší pravděpodobností jste ji přelili. Hnědé pruhy na listech mohou být známkou poškození přímým slunečním světlem. Nedostatek vody signalizují zažloutlé listy a zvadlý stonek. Je také možné, že rostlina již přerostla svůj květináč, takže má problém s absorbováním vody. Proto ji můžete přesadit. Zvadlé listy nebo stonky odstraňujte čistými nůžkami.

Související články

Toulcovka a zalévání

Lopatkovec byste měli zalévat pravidelně alespoň jednou týdně. Dejte si pozor, aby rostlina nestála ve vodě příliš dlouho. Mohly by jí začít uhnívat kořeny. Nejlepším způsobem, jak toulcovku zalévat, je nalít vodu shora, nechat ji protéct do talířku a pak ji vylít. Také teplota vody je důležitá. Nezalévejte ji čerstvou studenou vodou z kohoutku. Lopatkovec je citlivý na chlad a obsah chlóru. Proto nechte vodu před zaléváním alespoň dva dny odstát, aby měla pokojovou teplotu a chlór vyprchal.

Kropení toulcovky

Lopatkovec miluje vlhký vzduch. Proto ho několikrát za týden roste pomocí lahve s rozprašovačem. Na kropení se zaměřte především v letním horkém období a během topné sezóny, kdy hrozí, že v bytě bude příliš suchý vzduch.

Zdroj: www.homeguides.sfgate.com, www.gardeningknowhow.com, www.wikihow.cz