obrázek z archivu ireceptar.cz

Tradiční uskladňování ovoce a zeleniny

Přemýšlíte o tom, jak uskladnit úrodu ze zahrady, aby dlouho vydržela v co nejlepším stavu? Nabízíme k inspiraci řadu tipů, které vznikly v době, kdy neexistovala jiná možnost, jak čerstvé plodiny uchovávat.

Jablka i po Vánocích

Tradičním způsobem uchování jablek jsou křížaly. Kousky ovoce se slupkou či bez ní se suší na nad kamny, v troubě anebo na konci léta v čistém suchém a teplém podkroví, kde se nepráší. Sušení na slunci není vhodné. (Naopak moderní elektrické sušičky konzervaci jablek usnadní.)

Aby křížaly nezhnědly, namočíme je před sušením do vody s citronovou šťávou. Křížaly je možné sterilovat, nasucho vložené do sklenic, zavíčkované a zahřívané po dobu asi 20 minut při teplotě 90 °C.

Čtenářský tip: Pan Lintner z Českých Budějovic doporučuje natřít jablka propolisem rozpouštěným v lihu a zabalit do ubrousků.  

Strýc Šusta suší švestky

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Čerstvá jablka uložená v lísce se kdysi obkládala sušeným mechem rašeliníkem, aby neměkla. I tak bylo potřeba je dát na vzdušné a chladné místo, kam nemohl mráz. Ideální teplota pro uskladnění jablek je 4 °C při vlhkosti 85 %. Pokud takové místo nemáme, můžeme je přes zimu skladovat v prázdném skleníku v bedně zevnitř zateplené silnou vrstvou pěnového polystyrénu.

Při sušení švestek bývá dost času i na jazykolamy. Plody je třeba naříznout, odpeckovat, ale poloviny od sebe neoddělovat a na drátěné lísce  nechat asi tři dny schnout. Prodyšně je přikryjeme, aby k nim nemohl hmyz. Potom je sušíme v troubě: na nejnižší stupeň, asi půl druhé hodiny, s otevřenými dvířky a při občasném obracení. (Dobrá elektrická sušička na ovoce bývá ovšem účinnější).

Brambory rády tmu 

Právě kvůli uskladňování je vhodné brambory kopat za sucha a nechat je několik hodin ležet na vzduchu. Pak je volně rozložíme v tmavší vzdušné místnosti, kde je při teplotě kolem 15 °C necháme asi čtrnáct dní. Nakonec z nich odstraníme zaschlou zeminu, dáme je do hadrových či papírových pytlů a uložíme na tmavé, chladné, ale suché místo.

Uskladňování v písku

  • Křen dobře uchováte v písku v chladném sklepě, a to i s malými kořínky, aby se dal na jaře znovu zasadit.
  • Také pórku svědčí písek a chladný sklep. Navíc může v hrůbcích zůstat na záhoně.
  • Nemytý celer dejte do lehce navlhčeného písku a do vzdušného sklepa.

Hop hej! Cibuláři, cibuláři...

Nejdůležitější je nechat cibuli po vyrytí dobře uschnout, aby při skladování nehnila. Pak ji můžeme svázat do copů a ty pověsit na vzdušné místo. Posloužit může také stará punčocha, do které vkládáme cibule po jedné a děláme za nimi uzly.

Cib, cib, cibulenka, mak, mak...

Cibulky a hlízy květin, které je potřeba přes zimu uskladnit na chladném místě (okolo 5 °C), nejlépe přežijí, když je dáme do otevřených bedniček do vrstvy suché rašeliny, písku, pilin nebo vychladlého popela ze spáleného dřeva. Umístíme je tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Jiřinám necháme asi deseticentimetrové stonky.

Česnekové splétání

Vyryjeme ho i se stonky, necháme na slunci oschnout a pak ho teprve dáme pod přístřešek usušit. Ze stonků uděláme pletence, které zavěsíme na chladné a hlavně suché místo. Zůstane-li česnek v kuchyni, obvykle vlivem vlhkosti změkne.

Mrkev pro sněhuláka

Běžně se skladuje v lískách v navlhčeném písku nebo drcené kůře, a to ve velmi chladném sklepě. Mrkve je však také možné nechat v zemi. Uřežeme jim listy a přikryjeme je jemným pletivem, na které položíme vrstvu slámy nebo suchého listí a zatížíme latěmi, aby je vítr nerozfoukal. Mrkev pak vydrží do příštího jara.

Ořechy ve slaném ráji

Vlašské ořechy vydrží čerstvé velmi dlouho, když je naložíme do soli. V hliněném hrnci nebo dřevěné bedničce dáváme střídavě vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uložíme na tmavém a chladném místě. (Stále větší oblibě se však těší zamrazování vyloupaných jader.)

Tykve v síťovce (tašce)

Tykve sklízíme tak, aby jim zůstaly dlouhé stopky, a ukládáme buď po jedné do síťových tašek, nebo zavěšujeme na vzdušném a světlém místě, třeba v garáží nebo v podkroví, kde nehrozí mrazy. Optimální teplota pro uchování je 10 až 18 °C. Tykve lze uložit i na police do slámy. Nesmějí se navzájem dotýkat. Pokud je hezky a teplo, doporučuje se je nechat tykve bezprostředně po sklizni několik dní na slunci, aby oschly a slupka ztvrdla.

Akční letáky