Dřevo je nejpřirozenější materiál do zahrady, navíc když má tu správnou patinu. Trámy mají nespočet využití, stačí zapojit fantazii a mít šikovné ruce, a to buď ty své, anebo nějakého zkušeného řemeslníka, truhláře či tesaře.

Stylová patina

Nejlepší jsou staré použité trámy z nějaké postarší stavby či chalupy, ale seženete je i v bazarech, mnozí lidé je prodávají také na internetu, často jen za odvoz, aby se zbavili materiálu z bourání či rekonstrukcí starých domů. I novějším trámům je možné dodat stylovou patinu, běžně se ostařují třeba ohoblováním nebo opálením. A využít můžete nejen trámy, ale také kůly či dřevěné pražce nebo stará podlahová prkna.

Okraje záhonů

Trámy lze využít na nejrůznější chodníčky a cestičky, stačí je položit a zahloubit do půdy či štěrku. Jsou velmi oblíbené u zahrádkářů, protože se z nich velice snadno dají vybudovat okraje záhonů. Nejčastěji se z trámů či z prken budují stylové terasy, ideálně pokud navazují na plochu z kamenů či z jiného přírodního materiálu.

Zahradní lavička

Pokud máte v zahradě jezírko nebo koupací biotop, staré dřevo s patinou se k přírodním vodním plochám hodí nejlépe. Vybudovat si můžete opalovací molo, lávku nebo menší můstek. Oblíbené jsou nejrůznější sedací prvky či jiný nábytek - zahradní stůl, křesla či lavičky.

Pergola či stříška

Nedržte se při zemi a vyzvedněte staré dřevo výš. Pokud se vám třeba podaří získat obloukový trám z dveřních překladů, vytvořte z něho vstupní branku do zahrady, po které nechte růst růži, vinnou révu či jinou popínavku. Úžasné jsou i pergoly či stříšky třeba na cihlových sloupech. Pokud si troufáte na náročnější stavbu, vybudujte přístřešek pro grilování nebo před vchodem do domu.

Netradiční plot

Starý silnější kmen vydlabejte a přeměňte ho na truhlík či nádobu na letničky. Nepokládejte ho na zem, mohl by zespoda uhnívat. Vytvořte na okrajích zespodu dva zářezy a podložte ho dvěma poleny. Staré trámy lze využít i vertikálně a vykouzlit z nich zajímavý a rozhodně netradiční plot. Stačí je zatlouct do země v řadě za sebou, jen mezi nimi nechte stejně velké mezery.

Zdroje: ceskykutil.cz, www.roofingandsalvagedepot.co.uk