Když se žaludeční šťávy vydají ze žaludku do jícnu, jde o takzvaný reflux, přímou příčinu toho, čemu lidově říkáme pálení žáhy. Nejčastěji za něj může nevhodně zvolné jídlo. Sliznici jícnu ale dráždí i žaludeční vředy, uvolněný jícnový svěrač, nebo nemocné tkáně. Zvláštním případem je pak těhotenství, které vystavuje břišní dutinu vyšším tlakům. Ještě než se začnete z pálení žáhy „léčit“, pamatujte, že vám rozhodně neprospěje předklon. Usnadníte tak cestu šťávám a jícen vám nepoděkuje.

Sáhněte po okurce nebo kopretině

  • Aby žáha nepálila, vynechte z jídelníčku raději:
  • • pikantní jídla • česnek • větší množství citrusů• perlivé nápoje• kávu• pivo a bílé víno• čokoládu

Možná vás to překvapí, ale na pálení žáhy zabere velkému procentu lidí stejně dobře, jako soda, obyčejná naložená okurka! Osvědčeným pomocníkem je také kopretina řimbaba. Můžete si z ní vyrobit čaj, pomáhají i kapky. Méně častý, ale neméně funkční, je recept z hořce. Ten však vyžaduje delší přípravu. Kořen hořce musíte usušit a poté rozemlít. Je vhodný pro ty, které žáha pálí pravidelně – užívá se cca třetina mocca lžičky. Nezapomeňte ji zapít neperlivou vlažnou vodou. Ostatně, správný pitný režim někdy stačí k tomu, aby opakující se reflux odezněl.

Libeček nejen do polévky

Zmírňuje říhání a může vám pomoci i s problematickou žáhou. Řeč je o obyčejném libečku. Jeho pokrájený kořen je třeba vylouhovat ve studené vodě. Po několika hodinách až dni jej ve stejné vodě povařte a sceďte. Užívejte jako čaj. Nechutná zrovna nejlépe, ale může vás hřát pocit, že tahle močopudná bylina také zabraňuje vzniku ledvinovým kamenům. Užívat by ji však neměly těhotné dámy!
Pokud nevíte, která bylina se hodí na jaký neduh, obvykle můžete vsadit na jednu - aloe vera je univerzální léčivka. Pročišťuje celé trávicí ústrojí, vrací k normálu jeho funkce a při dlouhodobém užívání srovná nejen pálení žáhy, ale i celé zažívání. Kromě toho vás nadopuje vitamíny a minerály. Platí o ní však totéž, co o libečku. Není vhodná pro těhotné.