Po zimě dostává zahrada pořádně zabrat a chvíli trvá než znovu načerpá ztracenou sílu. Dobrá zpráva je, že jí můžete pomoci. Stejně jako vyžadují speciální péči trvalky a dřeviny, neměli byste zapomenout ani na trávník. Ten vám nádherně zhoustne a poroste díky takzvané aertifikaci a topdressingu. Že nevíte o co se jedná? Nevadí, čtěte dál.

Aerifikace a topdressing

Aertifikace i topdressing znamenají postup úpravy trávníku s cílem vylepšení jeho kvality. Aertifikace je pojem známý mezi zahrádkáři jako provzdušnění za účelem zkvalitnění půdy. Topdressing je prováděn za stejným účelem, během něhož se do trávníku vpravuje písek. Jedná se o bílý křemičitý písek, který zkvalitňuje půdu.

Jak se obojí provádí, se můžete podívat na tomto podrobném videu:

Zdroj: Youtube

Obě metody mají trávníku pomoci nabrat sílu, aby byl na jaře a v létě nádherně zelený a hustý. Během roku totiž přichází o živiny, půda se postupně udusává a kvůli ztrátě živin se mohou na travnaté ploše objevit vydupaná holá místa. Právě aertifikace a topdressing mají trávníku pomoci se zregenerovat a nasát zpět ztracené živiny.

Dva typy hrotů

Aertifikaci můžete provádět hned dvěma typy. Buď plnými hroty, nebo dutými hroty. Vybrat si můžete, který chcete. Jen je třeba počítat s tím, že pokud zvolíte aertifikaci dutými hroty, to znamená, že z trávníku budete vypichovat půdní špunty, měli byste trávník zapískovat poté. Pokud sáhnete po přístrojích, jež mají plné hroty, je vhodné jej zapískovat předem. Jakmile totiž zapíchnete plný hrot do země, písek se tam dostane spolu s hrotem.

Výhody aertifikace a topdessingu

Obojí se provádí, jak už bylo vysvětleno, kvůli zkvalitnění půdy. Díky aerifikaci a pískování máte možnost výrazně vylepšit vegetační vrstvu zelené plochy, navíc podstatně zlepšíte půdní strukturu. Díky tomu se do půdy dostane více živin a vody. Obojí má ještě jednu nespornou východu. Pokud udeří silné a vydatné deště, díky písku v půdě trávník rychleji osychá a není podmáčený. Těmito metodami se můžete zbavit prorůstání trávy mechem a plstí.

Odhadněte své síly

Trávník vám za vaši péči bezesporu poděkuje a vaše úsilí bude znát. Jediné, co je dobré si předem rozmyslet, je časové rozložení práce. Také je dobré požádat někoho o pomoc. Aertifikace a pískování jsou velmi účinné způsoby oživení travnaté plochy, ale pamatujte na to, že se jedná o fyzicky náročnou práci. Nepřepalte proto začátek, práci si rozvrhněte a vezměte si k sobě pomocníka.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.travnik-vertikutace.cz, milujusvujtravnik.cz