Zdroje: napady-navody.cz, zahradkarskaporadna.cz

Trávníky ani osivo nejsou stejné

Nejsou všechny trávníky stejné a je k tomu dobrý důvod. Určitě jste si všimli, že trávník jako na fotbalovém nebo golfovém hřišti je docela jiný než u souseda na dvorku. Nejde jen o to, jak se o trávník staráte, ale hlavně o osivo. Samozřejmě travní semeno je základ a při jeho výběru je nutné zvážit, jaký trávník vlastně chcete. Z čeho můžete vybírat?

Rozdíly v osivu pro založení trávníku

Travní osiva nejsou jen levné či drahé směsi semen, jde také o druh a vlastnosti konkrétní trávy. Ta se liší nejen barvou, ale také hustotou, regenerací, nároky na vodu i výživu, případně sluneční svit. Pokud chcete velmi kvalitní odolný trávník se všemi možnými superlativy, připravte se také na to, že mu budete muset věnovat hodně času, ale také peněz. Nejen osivo, ale také údržba a speciální nástroje jsou finančně náročné.

Typická travní osiva

Abyste mohli trávní osivo vybrat zodpovědně, rozmyslete si, nač jej chcete využívat, jak moc musí odolat zátěži, zda bude ve stínu či na slunci, případně jak často a jak na krátko chcete trávník udržovat. I luční směs je trávník!
Travní osivo je nejčastěji směsí travin. Jílek vytrvalý, kostřava červená a lipnice luční jsou klasickou trojkou a jejich různé poměry najdete ve většině travních osiv. Směsi mohou být v konkrétních poměrech obohaceny také o kostřavu ovčí či rákosovitou, bojínek či psineček obecný.

Travní osiva podle zátěže

Proč kupovat zátěžové travní směsi, když neplánujete hřiště na fotbal? Bohatě stačí, že plánujete trávník, kde se bude často chodit. Pokud chcete, aby si trávník užily i děti nebo třeba zvířata, pak volte zátěžová osiva. Okrasné směsi se hodí víc do parků, jsou vhodné na volné plochy, kde se vůbec nepředpokládá pohyb nebo zátěž jen střední. Takový okrasný trávník je spíše nízký, roste pomalu a je velmi hustý.

Různá osiva podle oslunění

Jinou kategorií jsou trávníky ve stínu. I v sadech nebo jinde pod stromy ze severní strany domu či v polostínu můžete pěstovat krásný a zdravý zelený trávník. Travním semenům určeným do stínu slunce většinou nevadí, takže to neznamená, že na každý kus pozemku musíte mít jiné semeno. Travní osiva jsou různá také pro další specifické podmínky, jako jsou sucho nebo málo živin.

Speciální záplatovací travní osiva

Travní osivo, které je vhodné na travní záplaty je specifickou směsí semen, ale také dalšího materiálu. Záplaty totiž neobsahují jen osivo, ale také organický materiál a pomalu se uvolňující hnojiva, která pomáhají dobrému uchycení a růstu trávy v opravovaném drnu. Na dosetí můžete určitě použít zbytky travního osiva, které máte, ale speciální záplatovací směsi mají svá opodstatnění.