Základem každé zahrady je krásný a prospívající trávník. V současné době se výrobci chemických hnojiv a ochranných prostředků předhánějí, kdo z nich vyrobí účinnější a komplexnější výrobek. O škodlivých účincích se však často nezmiňují. Při dlouhodobém používání chemických hnojiv se postupně snižuje výtěžnost a kvalita půdy a navíc se mohou kontaminovat studny nebo spodní vody. Proto vsaďte na postřiky čistě přírodní, nebo si vyrobte vlastní, díky kterým bude váš trávník naprosto úžasný.

Epsomská sůl je naprostý zázrak

Epsomská sůl je úžasným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí pečovat o svou zahrádku bez použití chemie. Dá se říct, že má všestranné využití. Velice snadno se aplikuje, poměrně rychle zvyšuje zdraví nejen trávníku, ale i jiných rostlin a oproti speciálním přípravkům vás vyjde na mnohem méně peněz.

Obsahuje dva nepostradatelné prvky, které trávník posilují a dělají ho stále svěžím. Je to hořčík a síra. Hořčík podporuje tvorbu chlorofylu a zároveň přispívá ke správnému vstřebávání fosforu a dusíku. Síra je zas skvělým pomocníkem ke správné fotosyntéze. Vašemu trávníku velmi prospěje a časem na ni nedáte dopustit.

Jak se solí naložit, aby byla užitečná

Mít na zahradě perfektní anglický trávník není jen tak, ale s epsomskou solí je to velmi jednoduché. Posypte trávník rovnoměrně několika hrstmi této soli, doporučuje se tak pět šálků na 100 metrů čtverečních. Jestli chcete, aby se sůl rychleji vstřebala, můžete sůl rozpustit ve vodě a aplikovat směs zalitím nebo jako postřik. Smíchejte 2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody. Zcela jistě bude po pár týdnech váš trávník mnohem zelenější a nebude už žloutnout.

Čpavek neboli amoniak udělá váš trávník hustší

Velká většina čistících prostředků obsahuje amoniak ve formě hydroxidu. A právě hydroxid amonný obohatí trávník o dusík a vodík, takže pomůže trávě mnohem lépe využít všechny živiny. Díky tomu trávník dokonale zhoustne a bude stále svěží.

Správná aplikace amoniaku

Smíchejte 1 šálek čpavku se 4 litry vody a dobře rozmíchejte. Vzniklou směs můžete obohatit 5 lžícemi jaru či jiného prostředku na mytí nádobí, bude efektivnější. Pak už stačí tento domácí postřik pravidelně aplikovat na trávník.

Kombinace epsomské soli a amoniaku

Smíchejte jeden hrnek soli s 1 hrnkem amoniaku a přidejte dvě až tři polévkové lžíce připraveného roztoku do konve na zalévání nebo do rozprašovače. Tuto dávku byste měli použít zhruba na 20 metrů čtverečních trávníku jednou za týden.

Perlivá voda podpoří růst

Voda nasycená oxidem uhličitým je plná živin užitečných pro váš trávník. Díky hořčíku, vápníku a draslíku poroste rychleji a navíc podpoří jeho sytě zelenou barvu. V předem připravené nádobě smíchejte 1 litr perlivé vody s 1 plechovkou piva, ½ šálkem čpavku, 3 polévkovými lžícemi ústní vody a ½ šálkem saponátu na nádobí. Připravený roztok je určený ke smíchání s 35 až 40 litry vody. Jestliže budete dělat postřik pomocí hadicového rozprašovače tak jednou za tři týdny, bude váš trávník jak na golfovém hřišti.

Zdroje: www.cs.haenselblatt.com, www.gardeningknowhow.com