Po létě z mnoha stran slyšíme větu: „Tak. A za chvíli tu máme Vánoce!“, ale do těch máme ještě naštěstí času dost. Do tohoto kouzelného období musíme stihnout mraky povinností, ke kterým patří i příprava trávníku na zimní spánek.

Plevel

Ještě máte čas na to, abyste zlikvidovali dvouděložný plevel. Mezi něj patří například svlačec rolní, šťovík tupolistý, ptačinec prostřední, bolehlav plamatý, jitrocel kopinatý, pcháč rolní nebo kokoška pastuší tobolka. Dvouděložné plevele lze odstranit pomocí selektivního herbicidu, který neohrožuje travní porost. Do ostatního plevele, jako je třeba pýr plazivý, se budete muset pustit ručně, pokud vám v trávníku vadí.

Sekání trávníku

Tato činnost vás ještě nějaký ten pátek bude zaměstnávat, protože by měl být na zimu trávník zastřižený. Nesekejte na nejkratší střih, ale nenechávejte ani trávu přerůst. Pokud budou stébla moc krátká, holomráz by jim mohl být osudným. Naopak přerostlá tráva je náchylnější k nejrůznějším chorobám. Z toho vyplývá – zlatá střední cesta.

Vertikulace trávníku

Před chladným obdobím je výhodné trávník zvertikulovat. Půda se tím provzdušní, tím pádem si lépe poradí se zvýšeným příjmem vody a dostane se do ní více živin. Vertikulovat můžete pomocí elektrického přístroje (podobný sekačce), ručním vertikulátorem nebo si můžete zakoupit třeba jen provzdušňovací sandály, které jsou poněkud úsměvné, ale svůj účel nejspíš splní.

Zapískování trávníku

Pro pískování je nejideálnější křemičitý písek, který je velice jemný a s lehkostí mezi stébly propadne. Tento proces zlepší vegetační vrstvu trávníku, taktéž urychluje uschnutí trávy po dešti. Pískováním omezíte tvorbu mechu, což je velikým přínosem, alespoň ho nebudete muset posléze likvidovat.

Dosev trávníku

Pakliže má trávník „hluchá“ místa, můžete se směle pustit do zatravnění. Teplota půdy by neměla být nižší než 11°C. Důležité je vybrat vhodnou travní směs! V hobbymarketech je naleznete pod různými názvy, například „regenerace“, „repair“ nebo „obnova“.

Hnojení trávníku

Na podzim je dobré trávě dodat potřebné živiny. Vybírejte ale v regálech obchodu „podzimní“ hnojivo, které neobsahuje dusík, protože ten podporuje růst. Naopak vyšší množství draslíku ochrání trávu před mrazy, hořčík podpoří fotosyntézu a zabrání žloutnutí listů.

Sněžná plíseň

Houbové onemocnění, kterého se špatně zbavuje. Vzniká při střídání teplot, v chladném a vlhkém počasí. Nemusí se vyskytnout pouze v zimě, objevuje se sice nejčastěji při teplotách 0 až 8° C, ale vzniknout na trávníku může v jakémkoliv ročním období, kdy teplota nepřekročí 20° C.

Projevuje se kulatými skvrnami, které mívají hnědou barvu a bílé okraje. Plísně se zbavíte časem, protože se trávník začne sám uzdravovat, jakmile se na jaře zase začne zvyšovat okolní teplota.

Zdroje: ceskykutil.cz, living.iprima.cz, www.express.co.uk