Někdo ani třešně právě kvůli červům nejí. Vadí jim už jen ten pocit, že by tam červík mohl být! Někteří si každou třešničku rozpůlí a stav vnitřku zkontrolují. Další sorta lidí je konzumuje i s červy. Ať už spadáte do jakékoliv skupiny, víte, že se dá červivosti třešní předcházet?

Proč jsou třešně červivé

Červivost třešní způsobuje samička vrtule třešňové. Jedná se o dvoukřídlý hmyz, má žlutou hlavu, černé tělíčko se žlutými skvrnkami a na průhledných křídlech má 4 černé proužky. Samičky dospělých jedinců kladou vajíčka do zrajících žlutých plodů třešní (ale i například do višní nebo dřišťálu). Larvy se probudí k životu zhruba po týdnu až 12 dnech a začnou požírat dužinu. Tím pádem pak třešně měkne a spadne na zem. Larva třešni opouští, vyhloubí si úkryt v zemi a v hloubce 2 – 10 cm zakuklená přečká zimu. I když vrtule křídla má a létat umí, tak v této disciplíně není zrovna žhavým favoritem na medaili. Proto ve většině případů napadne ten samý strom, ze kterého „vzešla“. Právě z tohoto důvodu se červivost velice často opakuje u jednoho a toho samého stromu.

Dospělá vrtule nám dopřeje za sezónu jednu novou generaci, která čítá 50 – 200 vajíček. Dospělci žijí dva týdny až jeden měsíc.

Jak výskyt vrtule omezit?

Postřik – u nás je k sehnání postřik přímo na vrtuli třešňovou, ale je nutné pečlivě dodržet postup, jde přeci jen o chemické látky.

Lapače – žlutá barva vrtule přitahuje jako magnet. Do koruny stromů (ale dejte i do spodní části, neboť vrtule vylétává zespodu) nainstalujte několik (na vzrostlý strom cca 10 kousků) lepivých žlutých desek. Umístěte je na strom v době, kdy plody třešní začnou žloutnout, a otrhejte několik listů i plodů v blízkosti lepicí desky, aby byla lépe vidět.

Vhodná odrůda – jestliže si vyberete ranou odrůdu třešní, třešně budete mít sklizené dřív, než se vrtule probudí. Patří mezi ně například odrůda Kasandra nebo Rita.

Folie – tam, kde jsou zakázány chemické postřiky, používají zemědělci nataženou folii pod stromy. Tak zabraňují na jaře muškám vylétnout ze země.

Skliďte včas – když sklidíte včas a červivé plody nebudou mít šanci spadnout na zem, výrazně eliminujete zavrtání larev pod zem.

Když už třešně červivé jsou...

Pokud už se stalo a sem tam se ve vašich třešních červíci objeví, nechte je před zpracováním namočené ve vodě, klidně přes noc, červi vyplavou z třešní ven a vy pak směle můžete zavařovat nebo péct bublaninu bez „proteinů“ navíc.

Související články

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, www.ceskestavby.cz, abecedazahrady.dama.cz