Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.obyvat.cz

Útočí špačci na vaše třešně?

Ochránit třešně, ale i další chutné plody na zahradě, je velké téma. Sladké ovoce máme rádi nejen my, ale i ptáci, hmyz a zvířata. Větší zvěř nepřekoná plot, hmyzu se neubráníme, nezbývá než zkusit odradit ptactvo. Špačci a další ptáci v okolí zahrady dokážou úrodu sklidit, a to především pokud se moc neurodilo a i v okolní přírodě je ovoce málo.

Nabídněte špačkům jiné třešně

Chcete proklestit a prořezat několik stromů a keřů ve vašem okolí? Jestli máte v okolí ptáčnice, určitě strom zachovejte. Jak už plyne z názvu, ptáčnice jsou červené třešinky, kterými se také rádi živí opeřenci. Výskyt takového stromu ve vašem okolí sice ptáky přitáhne i do zahrady, nicméně jim nabídne mnoho plodů, a díky tomu ptáci nebudou spásat jen vaše třešně.

Plašení špačků v zahradě

Samotná ochrana třešní je docela komplikovaná. Různých drobných předmětů, které mohou ptáky plašit, je celá řada a sadaři i zahrádkáři je dobře znají.

Do koruny stromu můžete zavěsit stará cédéčka, plechovky se zavěšenými hřebíky či zvonky. Také krátké pásky z alobalu třepetající se ve větvích jsou drobnou lesklou překážkou, která může ptákům vadit.
Velmi pěkní, ale dražší jsou makety dřevěných ptáků s křídly, které se pohybují ve větru jako lopatky větrného mlýna. Je to pěkná „hračka“ a snad i některé ptáky vyplaší.

Ještě vetší a strašlivější je strašák ve formě lidské postavy. Takových strašáků už je pomálu a známe je jen spíš z dětských knih než ze sadů a políček. Strašák a všechny ostatní pomůcky jsou účinné jen po nějaký čas, než si ptactvo na jejich přítomnost zvykne.

Ochraňte třešně sítěmi

Pokud máte stromy a keře malé, neváhejte a zakryjte je pomocí sítě, staré záclony a podobných prodyšných a světlo propustných materiálů. I když se může zdát, že záclona propouští dostatek slunečních paprsků, opak je pravdou. Hodí se především na malé keře, které můžete často odkrývat a záclonou vracet podle toho, kdy jste na zahradě.

Vyžeňte špačky od třešní pomocí predátorů

Některé ptáky můžete odradit zvukovými plašiči či maketami dravců. Ty se hodí nejen nalepit na sklo, aby se ptáci nesnažili prolétnout oknem či skleněnou zástěnou autobusové zastávky. V případě špačků můžete použít i siluetu kočky. Kočičí silueta je také k zakoupení a bývá i docela pěkně provedená, takže vaši zahradu nehyzdí.

Zvukové plašiče jsou velmi účinné, ale připravte se na zážitek podobný návštěvě zoo. Krátká nahrávka zvuků dravců a obávaných predátorů vám připomene návštěvu zoologické zahrady, deštného pralesa či film Cesta do pravěku. Ze začátku bude plašit i vás, ale za několik dnů si zvyknete a už vás nebude rušit. Plašič je možné nastavit na automatické přehrávání v požadovaném intervalu.

Související články