Zdroje: gardenerspath.com, chalupari-zahradkari.cz

Koncem května a počátkem června jsou už oba ovocné stromy plné zelených plodů, které se nalévají a postupně se začínají červenat. Neznamená to však, že budete nečinně čekat, až dozrají. Jestli jich chcete mít plné koše, pečujte o ně i nyní. Přispějte k jejich lepšímu růstu správným hnojením a odměnou vám budou lahodné sladké plody. Podle stáří a aktuálních podmínek zvolte vhodné hnojivo, kterým budete pravidelně přihnojovat, a úroda se vám dozajista zvýší. Dodáte tak stromům prospěšné látky a živiny.

Vzrostlé starší ovocné stromy potřebují hnojit více, mladší méně

Mladý a nedávno vysazený strom nevyžaduje tolik výživy a pozornosti jako ten, který už máte na zahradě několik let. Rostou mu pomaleji nové výhonky, jeho listy jsou kolikrát plné skvrn a plísní a často má už jen málo plodů. Nové stromky mají stále dostatečné množství živin a hnojiva z výsadbového substrátu.

Jak správně hnojit?

Pro nejvhodnější množství a periodicitu hnojení je podstatné zvážit všechna kritéria vašich stromů. Mladé třešně i višně můžete hnojit tak třikrát ročně, zdravým starším stromům stačí tato péče v delších intervalech, takže jednou za rok nebo i za dva. Jestliže je strom nemocný je dobré pohnojit i vícekrát a v případě napadení škůdci se nebraňte ošetření vhodným postřikem.

Pozorně si všímejte, jak strom roste

Jak často hnojit, sdělí pozorným zahrádkářům stromy i svým růstem. Každý rok by nové přírůstky měly být alespoň 50 centimetrů. Když tomu tak není, nečeká vás bohatá úroda a nastal nejvyšší čas pro dostatečné přihnojení. V tomto případě je vhodné použít jakékoliv komplexní hnojivo pro ovocné stromy, a to nejlépe už na jaře.

Co konkrétně stromy třešní a višní vyžadují?

Stejně jako jiné ovocné druhy, tak i třešně a višně potřebují doplňovat základní látky jako dusík, fosfor, draslík a vápník, a to hlavně v předjaří a na podzim. Višňové stromy vápník nepotřebují. Dusík je prospěšný až na jaře po odkvětu a po opadu plodů, protože přes zimu by se snadno vyplavil z půdy. Přispějete tak k lepšímu růstu a celkovému zdravotnímu stavu stromů. Nejkvalitnější hnojení ovšem samozřejmě zajistí dobře odleželý kompost, nebo chlévská mrva.