Zdroj: www.dumazahrada.cz, www.prozeny.cz, bydleni.instory.cz

Vytrvalé rostliny se od sebe liší nároky na vlhkost půdy a intenzitu slunečního svitu. Zatímco některé si libují v sušší zemině na plném slunci, jiné tu schnou a skomírají. Pokud vám trvalky málo nakvétají, místo experimentů s hnojivy se nejprve přesvědčte, zda rostou na správném místě.

Trvalky do suchého prostředí

Suché prostředí, na živiny chudší půdu a přímé sluneční paprsky dobře snášejí netřesky a rozchodníky, které se vyznačují tlustými listy schopnými zadržovat vodu. Tyto sukulenty skutečně přežijí extrémy, vystačí si s minimem zeminy ve škvírách mezi kameny, a tak je můžeme zasadit i na místa s pouštními podmínkami, kde by nic jiného nevyrostlo.

Trvalky na slunce

Plné slunce, avšak živnější půdu potřebují tradiční výrazně kvetoucí ozdoby zahrad, jakými jsou růže, pivoňky či podzimní astry a chryzantémy. Dřevitým pivoňkám ovšem vyhovuje i mírný polostín, a některé exotické kultivary dokonce vyžadují stinná a vlhčí místa. Výjimku tvoří také hortenzie – ke kvetení sice potřebují hodně světla, ale suchou půdu nesnesou, takže jim bývá nejlépe na místě mírně zastíněném.

Osluněné stanoviště vybíráme dále pro krásnoočka, denivky a třapatky, stejně jako pro teplomilné byliny typu levandule, řebříček a diviznu.

Trvalky do stínu

Máte-li na zahradě stinné kouty, nemusíte mít strach, že budete odkázáni jen na břečťan. Stinná a vlhčí místa vyhovují romanticky působícím kapradinám a půvabným hajním bylinám, jako jsou sasanky, hluchavky a dymnivky. Hledáte-li výraznější trvalky s kompaktním růstem, které se budou hodit i do moderně pojaté zahrady, zvolte bohyšku nebo čechravu. Oba druhy vypadají nádherně, i když zrovna nekvetou – okrasnou funkci plní i jejich listy.

K pokrytí nevzhledných stinných míst se hodí plazivý barvínek, který časně z jara nakvétá modrými, fialovými či bílými kvítky. Dařit se mu bude i v polostínu či na slunci, půdu však vyžaduje vlhčí.

V polostínu až stínu prospívají také čemeřice a bergenie, na které je radost pohledět i během zimy. Stačí, aby se na pár dní oteplilo, a čemeřice nadšeně rozkvete. Bergenie srdčitolistá zase na zimu zbarví své listy do šarlatové barvy, čímž pustou zahradu zajímavě oživí.

Na trvalkách je úžasné, že rozkvétají v různou roční dobu, a tak při správné kombinaci jejich druhů vám na zahradě neustále něco pokvete od brzkého jara do pozdního podzimu.