Zkuste letos doplnit zahradu trvalkami, které ji zaplaví koberci drobných pestrobarevných kvítků. Hodí se nejen do záhonů, ale i na skalky, zídky, terasy a do nádob. V době květu jim nejsou často vidět ani lístky. Také si ušetříte práci s každoroční obměnou letniček.

Kam trvalkové koberce nejlépe vysadit

Které trvalky se hodí na slunce? Podívejte se ve videu z YouTube kanálu Zahrady od Dany:

Zdroj: Youtube

Tento druh rostlin se často využívá na osázení míst, na kterých se jiným rostlinám vůbec nedaří. Výborně se hodí i do trávníku. Zároveň se polštářovité a kobercovité rostliny hodí do míst, kde je buď extrémně málo, nebo naopak moc slunce, či nedostatek živin v půdě. Stačí jim jen pár hodin slunce denně. Tyto rostliny jsou totiž neskutečně odolné.

Jakou péči vyžadují

Tyto trvalky jsou naprosto nenáročnými rostlinami. K jejich pěstování nebudete muset vynaložit moc sil a budete z nich nadšeni. Půda může být bez živin, jen by měla být dobře propustná, popřípadě písčitá. Po výsadbě je dobré nezanedbávat zálivku, aby rostliny dobře zakořenily. V tu dobu by neměly být vystaveny ani příliš prudkému slunci. A které druhy můžete vyzkoušet?

Tařice

Rostlina roste v bohatých trsech a zpravidla vytváří zelené husté polštáře poseté drobnými květy. Nejlépe prospívá ve štěrbinách, skalkách nebo zídkách. Drobné lístky mají šedozelenou barvu a lžičkovitý tvar.

Záplava květů, nejčastěji ve žluté, růžové, červené a fialové barvě často naprosto zakrývá celý podrost. Kvete v období od dubna do června. Až do rozkvětu je dobré rostliny přihnojovat a po odkvětu je zkrátit o jednu třetinu. Tařicím vyhovuje hlinitopísčitá půda a dostatek slunce.

Iberky

Dalším velice oblíbeným druhem jsou iberky - kobercové trvalky s bílými, růžovými a fialovými květy. Polštářky květů jsou tak výrazné, že svítí do dálky a jsou nepřehlédnutelné. Kvetou na jaře a některé druhy i počátkem léta. Jakmile odkvetou, měli byste provést šetrný řez. Iberky ocení slunné místo s výživnější zeminou. Vytvářejí spíše malé keře se zdřevnatělými stonky. Po celý rok zůstávají zelené, olistěné.

Lomikámen

Neskutečně nádherné koberce tvoří i pestré druhy lomikamenů. Jejich bílé, růžové a červené květy jsou nápadné, protože vyrůstají na dlouhých stopkách. Stejně jako v předchozích případech květy i se stonky po odkvětu odstraňte. Lomikámen má rád polostín s mírnějším sluncem a pravidelné odpovídající hnojení. Namnožit si jej můžete řízkováním.

Huseník

Zkusit můžete i huseník, který má nejčastěji květy v bílém a růžovém odstínu. Rostlina tvoří během růstu tak husté polštáře, že je ji nutné vždy po 2 letech rozdělovat. Jinak by se v ní začaly tvořit nevzhledná holá místa a polštáře by se rozpadaly.

Související články

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.balkonovekvetiny.cz, www.zahradnidenik.cz