Kopretiny najdeme na každé louce, spolu se zvonky, kohoutky a pryskyřníky tvoří základ rostlinného společenstva luk i strání. Méně známé ale již jsou kopretiny velkokvěté, které byly vyšlechtěny z planých.

Vděčné zahradní kopretiny

Kopretina velkokvětá (Leucanthemum maximum) se objevuje na zahrádkách buď s jednoduchým květem, nebo plnokvětá, známá pod názvem Česká píseň. Všechny kopretiny mají jedno společné – dlouho vydrží ve váze, spolehlivě přezimují, snesou i horší půdní podmínky a dají se kombinovat se všemi typy jak vysokých, tak nízkých květin.

Kopretiny rozkvétají v červnu a kvetou postupně po dobu asi čtyř týdnů. Po odkvětu můžeme výhony seříznout a rostliny ke konci léta většinou znovu vykvetou. Pevné tmavozelené výhony s kopinatými listy dorůstají do výšky 50-100 cm a ukončuje je jeden květní úbor se žlutým středem, plnokvěté odrůdy mají střed méně nápadný.

Výsev a pěstování

Osivo vyséváme od března do června. Rozhodně se vyplatí výsev do pařeniště či výsevních truhlíků, ne přímo do volné půdy. Mladé rostlinky lze podle termínu výsevu vysazovat na stanoviště od května do srpna. Prvních květů se dočkáme až v následujícím roce, mladé rostlinky v prvním roce po výsadbě chráníme před holomrazy.