Pochmurná nálada zimních dnů už mizí. I když je stále chladno, slunce nás čím dál častěji obdarovává svou hřejivou náručí paprsků. K životu se probouzí líbezné květy, jež nejen provoní jarní svěží vzduch, ale potěší i naši mysl. Které z trvalek kvetou právě teď v dubnu? Neměly by vám na zahradě chybět. Pojďte se na ně podívat.

Zahrada v barvách

Apríl je ve znamení kvetoucích cibulovin a trvalek. Jak správně o trvalky pečovat, jak na jejich množení a sázení? Podívejte se v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Mnohé z krásných trvalek si vybavíte ze svého mládí. Vždy bývaly prvními posly jara a dobré nálady. Jejich barevná škála je dechdberoucí. A které tedy jsou těmi neznámějšími?

Neobyčejný krasavec koniklec

Něžnou a neobyčejnou trvalkou, která je pro toto období typická, je koniklec (Pulsatila alba). I když je v drtivé většině pěstovaný na skalkách, nejsou pro jeho růst podmínkou a daří se mu i na jiných místech zahrady. Na první pohled upoutá nádhernými fialovými, růžovými nebo bílými květy, které ostře kontrastují s tmavě zelenými listy pokrytými stříbřitými hedvábnými chloupky.

Páni květin

Asi nejznámější a nejkrásnější jsou tulipány (Tulipa). Bývají považovány za krále mezi cibulovinami. Nabízejí tolik barevných variant, až se tají dech. Věděli jste, že tulipány jsou nejen krásné, ale také velmi léčivé a hlavně jedlé? Nádherné křehké květy tulipánu jedlého se dají konzumovat. Můžete je naplnit nějakou lahodnou bylinkovou pomazánkou a připravit si netradiční pohoštění. Dalšími líbeznými květinami, které vás potěší v měsíci dubnu, jsou krokusy čili šafrány. Pokud jsou vysazené v trávníku, pohled na ně jen tak neomrzí. Líbezné barevné květy v kontrastu se sytou zelenou vytvářejí dojem až pohádkového koberce.

Žlutá záplava

Žádná jiná květina vám nemůže být z babiččiny zahrady blíž než voňavý petrklíč (Primula veris). Ten se právě teď probouzí ze zimního spánku. Přestože se jedná o poměrně drobnou bylinku, dokáže provonět celou louku. Narcis (Narcissus) je v porovnání s petrklíčem o něco robustnější a jde o jeden z výrazných symbolů jara. Nejen v českých zahradách se těší velké oblibě. Ve spojitosti s Velikonocemi bývají narcisy považovány za symbol smrti a zmrtvýchvstání.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, izahradkar.cz, www.magazinzahrada.cz,