Pokud máte dům, chalupu nebo chatu se zahradou víte, že se téměř celý rok nezastavíte. Jakmile vysvitnou první jarní paprsky, je potřeba se postarat o tisíce věcí. Proto je fajn mít na zahradě rostliny, které vyžadují minimální starostlivost, a jsou odolné vůči mrazu, suchu a hrubému zacházení. Takové benefity nabízejí trvalky.

Co jsou trvalky

Trvalky neboli vytrvalé byliny jsou víceleté nedřevnaté rostliny. Jejich výhoda tkví v tom, že je stačí vysadit jen jednou a každý rok znovu vyrostou a vykvetou. Nepříznivé vegetační období, jako je zima nebo sucho, dokážou přečkat bez „újmy na zdraví".

Trvalky - snadné pěstování

1. Mateřídouška (Thymus serpyllum/pseudolanuginosus)

Voňavá bylinka se skvělou chutí je téměř nezničitelná. Je odolná vůči mrazu i suchu a snadno se množí. Potřebuje slunné místo a propustnou, nejlépe písčitou zeminu. Je ideální rostlinou na skalku, jelikož ji vyhovuje lehká, mírně vápenitá a kamenitá půda. Mateřídoušku si můžete předpěstovat, ale měla by vyrůst, i když semínka zasadíte přímo na stanoviště. Kvete od května do září. Pokud chcete, aby se rozkošatila, pravidelně ji seřezávejte.

2. Rozchodník (Sedum)

Odolnost této rostliny je obdivuhodná. Vydrží severské mrazy, plné slunce, vysoké teploty i půdu chudou na živiny. Pokud chcete trvalku, která bude kvést od brzkého jara až do prvních mrazů, pořiďte si rozchodník nádherný (Hylotelephium spectabile). Máte-li chatu několik desítek kilometrů od domova, ale chcete pěknou zahradu, s rozchodníkem nešlápnete vedle. Nemusíte ho totiž ani nijak hnojit.

3. Agastache (Agastache)

Krátkokvětá trvalka dorůstá do výšky 50-100 cm. Svým jemným vzezřením se skvěle hodí k bujně rostoucím rostlinám. Její kultivary nabízejí různé barvy květů od oranžové po fialovou. Vyhovuje ji suché a slunné stanoviště.

4. Krásnoočko (Coreopsis)

Výrazně kvetoucí trvalka má ráda dobře propustnou půdu, sucho a sluníčko. Vydrží nepříjemná horka i tuhé mrazy. Vytváří pohledné keříky, které zkrášlují zahradu od června do října. Krásnoočko se skvěle hodí do tzv. prérijního záhonu. Nevyžaduje totiž žádnou zálivku navíc.

5. Denivky (Hemerocallis)

Denivky jsou stálicemi mezi trvalkami. Tolerují vlhkou půdu, ale i sucho. Daří se jim na plném slunci i v polostínu. Mají krásně barevné liliovité květenství, jež postupně dokvétá. Pokud si budete chtít denivky vysadit, buďte opatrní. Mají totiž křehké dužnaté kořeny. Rostlinám také nevyhovuje hluboká výsadba, sázejte je proto jen dva a půl centimetru pod úroveň země.

6. Yucca vláknitá (Yucca filamentosa)

Pokud máte na zahradě suché místo celodenně vystavené slunci, vysaďte na něj Yuccu. Její mrazuvzdorná varianta je prakticky nezničitelná. Má světle zelené polodlouhé listy a velké bílé soukvětí. Rozrůstá se krátkými oddenky do hustších trsů, proto ji lze na jaře a na podzim lehce namnožit.

7. Koniklec obyčejný (Pulsatilla německý)

Drobná vytrvalá rostlina na první pohled zujme svým krásným fialovým květem. Ten nasazuje brzy na jaře. Po odkvětu zůstávají na stoncích výrazné hlavičky nesoucí semena. Vyhovuje mu suchá, dobře odvodněná půda a slunné stanoviště. Skvěle se mu bude dařit na skalkách. Nevysázejte jej však vedle bujně rostoucích trvalek, mohly by ho utiskovat.

8. Netřesk střešní

Sukulentní netřesk vydrží extrémní sucha i mráz. K tomu, aby rostl, nepotřebuje téměř žádnou půdu, proto se mu daří na skalkách. Nemusíte ho ani zalévat, vystačí si s vodou ve formě srážek.

9. Řebříček (Achillea)

Řebříček známe jako luční léčivou bylinu s bílými soukvětími. Existují však různé varianty, které vaši zahradu ozvláštní. 100-150 cm vysoká rostlina dokáže růst téměř v každých podmínkách a kvete celé léto až do prvních mrazů. Řebříčky milují slunné stanoviště a dobře propustnou, spíše sušší půdu.

10. Dračík (Penstemon)

Odolná rostlinka, která klame svým něžným vzhledem. To je dračík. Listy jsou nejdříve bordové, postupně však zelenají. Má rád mírně vlhkou půdu a slunné stanoviště. K dostání jsou různě barevné kultivary. Mezi stálice však patří fialová. Kvete od brzkého léta až do podzimu.

Mezi další běžné trvalky, které vyžadují minimální péči patří pivoňky, kosatce, narcisy, bělotrn, rudbékie, kakosty, čemeřice, chrpa velkohlavá, podzimní astry, lipuna, sasankovky, omany, vrbina apod.

Zdroj:

www.mujdum.cz, abecedazahrady.dama.cz/denivka, www.jaktak.cz, abecedazahrady.dama.cz/rozchodnik, www.chovatelahospodar.sk