Zdroje: www.bobvila.com, homebydleni.cz

Trvalky zdobí i v zimě

I když je teď už skoro pozdě na výsadbu trvalek a dřevin, pokud vám to počasí dovolí, můžete ještě nějaké pořídit a zasadit. Které z nich vás potěší právě během zimy? Je jich spousta. Navíc některé nabídnou i potravu pro ptáky. Nejen krmítka, ale také keře a stromky jsou pro ně skvělým zdrojem potravy.

Pichlavé, ale krásné keře v zimě potěší nejen vás

Mezi skutečně ornamentální keře patří mnohé takové, které mají neobvyklé lisy, krásně kvetou a v zimě potěší i svými plody. K takový kráskám patří rozhodně mahonie, cesmína, ale také hlohyně nebo berberisy čili dřišťály, které mají navíc také množství barevných variant listů. Můžete si vybrat ze světle až žluto zelených nebo zelených, které zčervenají, ale také červených, které tmavnou až do fialova.

Nevýhodou je, že cesmíny, mahonie i berberisy jsou velmi pichlavé a práce s nimi se neobejde bez rukavic. Na druhou stranu drobným živočichům a pátkům to nevadí a tyto rostliny pro ně skýtají skvělé útočiště po celý rok.
Plody začnou zdobit už od konce léta, ale opravdová podívaná přichází v zimě, kdy jsou ojíněné či zasněžené.

Stejně tak můžete ptáčkům nechat na zimu jednu větev rakytnýku neočesanou.

Další plody v zimním hávu

Neméně zajímavé jsou šípky. Růžovým keřům uvadající květenství během léta odstraňujeme, abychom podpořili další kvetení. Poslední květy však můžeme na keřích nechat, samozřejmě se to hodí jen u takových keřů, které nebudeme na zimu zazimovat geotextilií.


Méně obvyklé jsou na zahradách trnky. Sice nejsou vyloženě zdobné, ale nabízejí drobné modré plody, které přemrznutím získají na sladkosti. Dříve byly trnky používané k výrobě pálenky a ovocného vína.

Okrasné traviny jsou také trvalky, které navíc na konci léta začnou zdobit i klasy. Podle druhu jsou více či méně náchylné na vymrzání, proto se některé vyplatí vyvázat do snopu, což ale můžete udělat i tak, aby byl takový trs krásný. Pro inspiraci propátrejte třeba Pinterest.

V zimě krásné svídy zdobí borkou

Dalšími trvalkami jsou takové, které zdobí kůrou čili borkou. Zde se vyjímají v zimě, ale i jindy během roku například břízy, ale také svídy. Právě ty mají v zimě nejen krásně lesklé a jemné zelené proutky, ale také jasně červené. Pokud je na zahradě pěkně zkombinujete s okolím, budou jen zdobit.

Mezi v zimě kvetoucí dřeviny patří vilíny, kaliny či jasmín nahokvětý, ale také oblíbené čemeřice, které skutečně krásně kvetou i pod sněhem. Jejich květy jsou velké a nápadné, ale také jemně zelenkavé.

Související články