Zdroje: www.zahradkarem.cz, zahradkarskaporadna.cz, www.nkz.cz

Živé ploty a jejich řez

Chcete dát živému plotu jarní sestřih? Živý plot je sice dobré stříhat už v únoru, tedy ještě před tím, než keře obrazí, ale kromě těch největších veder v létě je to možné kdykoli během roku. Obvykle se doporučuje jaro i podzim, nejpozději ale červen.

Podle druhu zeleně a jeho bujnosti stačí stříhat plot jednou, maximálně dvakrát do roka. Stálezelené a jehličnaté ploty stačí stříhat jednou ročně na jaře. A opadavé většinou dvakrát.

Dvakrát měř, jednou řež!

Náročnost takové práce se samozřejmě odvíjí od toho, jak velký živý plot máte. A to nejen na délku, ale i na výšku. V okamžiku, kdy budete potřebovat schůdky nebo žebřík, jde o náročnější výkon. Na duhou stranu, když si všechno pěkně nachystáte, půjde vám to od ruky.

Podívejte se ve videu, jak pěkně je možné tvarovat keře na zahradě, a zrekapitulujte si jednotlivé body řezu živých plotů:

Zdroj: Youtube

Před střihem byste měli plot prohlédnout, zda nemá živý plot v některých místech vymrzlé nebo uschlé keře. Dobré je mít také představu o výskytu ptačích hnízd.

Použijte provázek

Základem pěkné roviny, které chceme dosáhnout, je natažení provázku. Ať už zvolíte obdélníkový řez nebo vhodnější lichoběžník, natažení provázku mezi tyčemi zapíchnutými na opačných koncích této budoucí roviny vám pomůže v lepší představě o tom, kde a kolik stříhat. Střih do obdélníku je sice často používaný, ale pro zeleň je výhodnější mírně sešikmený lichoběžník. Díky němu se sluneční paprsky dostanou i ke spodním větvím. Rozdíl může být i docela malý.

Špičky tújí nezkracujte o víc než 20 %. Túje v podstatě drží tvar a obrůstají jen málo. Pokud je starší keř už velmi mohutný a plánujete jeho zmlazení, udělejte to až v období jeho vegetačního klidu, respektive přes zimu.

Na řez se dobře vybavte

Křovinořezy, které jsou dlouhé a ploché s ozubením po stranách, jsou k rovnému střihu ideální. Některé z těchto nástrojů je možné na teleskopické tyči držet i v pravém úhlu, čímž se může stříhání horní plochy zjednodušit. Je to ale vzhledem k váze stroje práce poměrně náročná. Udržet v rukou křovinořez na teleskopické tyči pěkně rovně může být především pro starší ročníky namáhavější, než práce ze stabilního žebříku. Zvažte proto při nákupu nejen finance, ale i vaše možnosti a výšku plotu. Nebo na stříhání plotu povolejte pomocníka.

Nezapomeňte na ochranné pomůcky

Při stříhání živých plotů, ale i tvarování jiné zeleně, jsou vždy důležité ostré manuální nebo aku nůžky či křovinořez. Neměli byste ale zapomínat ani na ochranné pomůcky. Zahradnické rukavice a štít nebo ochranné brýle jsou minimem, které určitě dodržujte. Je jasné, že na dva metry plotu v předzahrádce se nevybavíte stejně jako na 50 m kolem pozemku, ale buďte obezřetní. I u jednoduchých prací si můžete ublížit. Máte-li nástroje na elektřinu, opatřete si také dostatečně dlouhou a bezpečnou prodlužovací šňůru, která splňuje podmínky pro práci na zahradě.

Nezapomeňte, že po práci je nutná nejen likvidace větviček a zeleného odpadu, ale také údržba nástrojů. Neotálejte s čištěním, případně broušením a uložte pomůcky zpět do garáže nebo zahradního domku v dobrém stavu, prodloužíte tím jejich životnost.

Související články