Túje jsou zelené po celý rok, někdy se však může stát, že začnou větve prosychat a hnědnout a vůbec nezáleží na tom, jak je stromek starý. Jaké mohou být důvody?

Túje vydrží téměř všechno

Zerav západní nebo také túje patří mezi jehličnany, které se velice často vysazují v zahradách, kolem teras, plotů nebo se z nich dělají rovnou živé ploty. Dobře totiž snášejí sestřih, a tak je můžeme tvarovat dle potřeby. Túje odolají slunečnímu záření, horku, jsou vhodné i do stínu, vydrží tuhý mráz i sněhové závěje. S oblibou se také vysazují na hřbitovech či pietních místech. Po sestřihu se využívají i do dušičkových či smutečních vazeb.

Špatná zálivka

Hlavně v případě, že vysazujete nové sazenice, myslete na dostatečnou zálivku. Mladé túje je potřeba zalít, ale pozor na přehnanou zálivku. Záleží také, jakou máte na zahradě půdu, pokud je těžší, se zaléváním opatrně, v případě písčité půdy zalévejte vydatně. To vše do doby, než túje dobře zakoření, mladé sazenice jsou na špatnou zálivku velmi citlivé.

Příliš mnoho hnojiva

Túje se hnojí draselnou solí a kompostem, a to na jaře a pak začátkem července, anebo můžete koupit speciální hnojivo pro túje. Opět platí opatrnost u vysazených sazenic, tam počkejte s první dávkou hnojiva až po měsíci po vysazení.

Málo živin

Máte-li v zahradě starší stromy a objevily se hnědé větvičky, chybí jim zcela určitě hořčík. Stačí rozpustit ve vodě hořkou sůl a postříkat větvičky nebo aplikovat pomocí zálivky.

Sucho v zimě

Pokud máte pocit, že během zimy není o vláhu nouze, nenechte se mýlit, v zimě je zálivka stejně důležitá jako v létě. Túje prolijte před prvními mrazíky a celou zimu hlídejte vlhkost půdy.

Výkyvy teplot v zimě

V poslední době jsou teploty v zimních měsících nestálé, někdy mrazy vystřídají teploty nad nulou. Může se pak stát, že když znovu udeří mrazy, tak popraskají pletiva s rašící mízou a větvičky uschnou. Už je bohužel nezachráníte, takže je musíte ustřihnout.

Houbová choroba

Někdy se na konci léta mohou objevit odumřelé větvičky se zčernalými plodničkami. To značí houbovou chorobu. Větve odřízněte a postříkejte túje fungicidním přípravkem.

Posypová sůl

Někdy túje hynou v blízkosti silnic a cest, kde se v zimě hojně používá posypová sůl. Lepší je na tato místa stromky nevysazovat. Pokud jste vyloučili všechny výše uvedené možnosti a máte na zahradě pejska, zřejmě si vaše túje vybral pro vykonávání své potřeby.

Související články


Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.idnes.cz