V záplavě barevných květů tulipánů si ani nevšimnete, že se některé proměnily v žíhané. Pokud světlé proužky spatříte na tmavých květech, jedná se s největší pravděpopodobností o virovou pestrokvětost tulipánů. Pokud jste objevili tmavé proužky na světlých květech, jde spíše o genetický problém.

Pozor na mšice i dotyk

Ovšem zpět ke zrádné chorobě, virové pěstrokvětosti. Přenášejí je mšice, ale můžete to být i vy sami, když při řezu květin dotekem nevědomky přenesete chorobu na okolní rostliny. Bohužel virová pestrokvětost není jedinou chorobou, která vašim tulipánům hrozí. Jejich cibule trpí častými houbovými chorobami - bortrytidou a fuzariózou. Během zimy se drží v cibulích a v době růstu a květu se projevují tak, že rostliny rychle sesychají. Pamatujte na to při zasazování cibulek na podzim, odloupněte vrchní slupku, a pokud pod ní spatříte šedé skvrny, musíte je bohužel vyhodit.

Napadené cibulky

Napadené rostliny virovou pestrokvětostí musíte okamžitě zklividovat, jinak hrozí, že se rozšíří na ostatní rostliny. Je nutné ze země vydloubat i cibulky a vyhodit je. S tímto zásahem rozhodně neváhejte, můžete přijít i o všechny tulipány. Houbovým chorobám můžete i předejít, neprospívá jím přehnojený záhon, snadno také napadnou různě poškozené rostliny. Mohou se projevit i jako tečky na listech a květech nebo černé skvrny na listech.

Zkuste fungicid

Objevili jste napadení včas? Pomůže rychlý zásah fungicidním přípravkem, aplikujte ho na špičky listů a pokračujte asi dva týdny, dokud se na rostlině neobjeví poupata. V ten okamžik postřik přerušte, počkejte, až květiny odkvetou, a poté pokračujte zhruba každé tři týdny. Aplikujte vždy v souladu s návodem na obalu a během suchého počasí. Důležité je také cibulky, než je uložíte ve sklepě, zkontrolovat. Příští rok je pak vysaďte na jiný záhon. Vyplatí se cibulky před výsadbou i namořit.

Související články

Zdroje:www.nasezahrada.com, zmagazin.cz