Teplomilný oleandr

Máte oleandr? Oleandr obecný čili Nerium oleander je jediným zástupcem svého rodu. Jeho květy jsou nejčastěji jednoduché, ale mohou být i plnokvěté. Z barev převládá růžová, bílá a žlutá. Oleandry jsou stálezelené keře či stromy, kterým se daří v teplých krajích. Rostou dobře v severní Africe, Arábii, Dálném východě až na jihu Číny. V těchto oblastech je najdete bujně rostoucí a kvetoucí téměř po celý rok. Můj oleandr měl květy lososové. Už nemá. Uschl a já netušila, že jsem se mohla pokusit o jeho záchranu.

Oleandr je krásný, ale prudce jedovatý

Víte, že jde o jednu z nejjedovatějších zahradních rostlin? Požití jen dvou listů může zabít dospělého člověka, a dokonce i med včel opylující oleandry dokáže otrávit. Oleandrin a neiriin jsou látky obsažené v celé rostlině, které způsobují tonus srdeční svaloviny. Nebojte se ale pálit jeho větve nebo listí, příběhy o otráveném jídle připraveném nad hořícími větvemi oleandru jsou jen báchorky.

Zalévejte i během přezimování, aby neuschnul

Protože jde o rostlinu teplomilnou, musíte se během chladného období postarat o přezimování. I oleandry potřebují v zimě klid, ale vyžadují světlo. Ideální je teplota nad 8 stupňů Celsia, ale mnohé varianty zvládnou i plus pět. Přezimování není vhodné v pokojové teplotě, proto je nejvhodnějším místem teplý sklep nebo zimní zahrada. I přes zimu potřebuje mírnou zálivku. Pokud na něj na dlouho zapomenete, uschne.

I uschlý oleandr má šanci na záchranu

Nepovedlo se? Když na jaře zjistíte, že váš oleandr uschnul, neházejte ještě flintu do žita. Pořádně oleandr seřízněte a zalévejte. I na první pohled suchá rostlina dokáže obrazit. Je docela pravděpodobné, že nepokvete, ale co se dá dělat. Důležité je, že přežije a zdobit může třeba další rok.

Zdroje: hobby.magazinplus.cz, www.ceskestavby.cz