Zdroje: www.nasezahrada.com, abecedazahrady.dama.cz, okolobytu.cz

Jablko se v naší historii objevuje již tisíce let. Jen si vzpomeňte na Adama a Evu v ráji, nebo královské jablko, které bylo symbolem moci. Jablka konzumuje celá Evropa, a nejen Evropa. Někdo má rád z jablek spíše mošt nebo džus, a někdo holduje čerstvému jablku. Mají široké využití, dělají se čaje, džemy, kompoty nebo se hojně používají v pekárenském odvětví.

Docela vtipná situace je, když si vzpomenete (ti dříve narození), jak se v době komunismu čekala fronta na banány a pomeranče. Jablka jste mohli mít každý den za pakatel. V dnešní době, hlavně v době koronaviru, se jablka v České republice vyšplhala na závratnou částku.

Kdy a jak jablka trhat

Jablka trhejte ze stromu nejlépe ráno nebo až večer. Přes den, kdy jsou jablka ohřátá od slunce, nebo jsou naopak mokrá od deště, je sklizeň nevhodná. Ovoce, které popadalo na zem, je také k uskladnění nevhodné, ale štrúdl ke kafíčku se hodí vždycky.

Jablka na uskladnění jednoduše vybírejte očima, ale zapojte do tohoto procesu i nos. Nesklízejte jablka ze stromu všechna najednou, nejdříve očešte ta nejvyzrálejší. Zacházejte s jablíčky jako s miminkem, abyste si je nenatloukli a nemuseli z uskladnění vyloučit. Jestli vyberete a uskladníte správně, jablka budou dobrá na chuť, ale neztratí ani moc cenných látek.

Kde a v čem jablka uskladnit

Vyberte si vhodný skladovací prostor, který by měl splňovat podmínky tmavé, dobře větratelné a chladné místnosti. Máte sklep? Nebojte, nebudu ho chtít vidět. Sklep bývá pro skladování nejideálnější. Ve sklepě je i zvýšená vzdušná vlhkost, která je pro jablka důležitá. Jestli máte super moderní sklep, kde je sucho, zkuste položit na podlahu misku s vodou, kterou budete pravidelně doplňovat. Sklep by měl být čistý, úplně skvěle byste udělali, kdybyste sklep každý rok vysířili. Sirné svíce seženete v drogerii a jejich cena je příznivá.

Jablka naskládejte do lísek v jedné vrstvě (pro lepší přehled při kontrole), pokud máte dostatek místa. Lze využít i dřevěná přepravky, které mají na stranách i dně otvory.

Pravidelná kontrola je nutná!

Do sklepa na kontrolu byste měli vyrazit každý týden. Napadená jablka dejte pryč, zralá si odneste ke konzumaci. Potkat vás samozřejmě může i nějaká choroba, nejčastěji se jedná o modrou hnilobu, moniliovou, kruhovou, nebo šedou hnilobu.

Umělé dozrávání a jiné triky

V čem je tedy fígl, který se využívá pro „dlouhověkost“ jablek?

Je to vcelku jednoduché. Jedná se o umělé dozrávání. Pokud jablkům vytvoříte podobné prostředí jako na stromech, jablka dozrávají postupně. Ve velkoskladech někdy používají ethen (chemická sloučenina - plyn), který snižuje obsah kyslíku. A čím méně kyslíku, tím pomaleji jablko zraje.

Druhým způsobem je levnější skladování jablek v atmosféře oxidu uhličitého.

Sklady by měly být opatřeny chladicím systémem.

Takto skladovaná jablka sice vydrží neskutečně dlouhou dobu, ale za jakou cenu. Chuť i látky, které má jablko obsahovat, jsou ve větší míře fuč. I přesto si je v obchodech přes zimu kupujeme v mega množství.