Užitková zahrada

Únorové výsevy do skleníku a pařeniště: salát, ředkvičky i mrkev

Únorové výsevy do skleníku a pařeniště: salát, ředkvičky i mrkev

V druhé půli února můžeme do skleníku, pařeniště nebo pod foliové kryty vysít či vysadit první otužilou zeleninu. Díky časnému pěstování můžeme první úrodu mladých křehkých listů sklízet již v březnu. Více...

Předjarní řez ovocných stromů: Proč a jak jej provádět?

Předjarní řez ovocných stromů: Proč a jak jej provádět?

Prořezávka může přispět nejen k větší a sladší úrodě, ale zajistit i delší život stromu a přispět k jeho zdraví. Ovšem pouze pokud je provedena správně, ohleduplně, uvážlivě a ve vhodný čas. Více...

Ptačí budky: Je nejvyšší čas vyčistit staré a pověsit nové
Ptáci
10. 2. 2019

Ptačí budky: Je nejvyšší čas vyčistit staré a pověsit nové

Mnoho nájemníků ptačích budek se už pomalu začíná poohlížet po vhodném příbytku pro hnízdění. Jak by měla bezpečná hnízdní budka vypadat a kde ji pořídit? Kam a jak ji umístit? Více...

Jalovčinky jako koření i lék aneb rozmanité využití plodů jalovce
Zdraví
9. 2. 2019

Jalovčinky jako koření i lék aneb rozmanité využití plodů jalovce

Jalovčinky se svou pryskyřičnou vůní lesa skvěle okoření zvěřinu. Ovšem mají i léčivé účinky. Pročišťují močové cesty, odvodňují, povzbuzují metabolismus. Jak je pěstovat, sklízet a užívat? Více...

Ovocné stromy trpí. Proč a jak bránit praskání kůry kmenů a větví?

Ovocné stromy trpí. Proč a jak bránit praskání kůry kmenů a větví?

Spící ovocné stromy neohrozí ani silné mrazy. Ovšem střídání tepla a mrazu je poškodit může. Sice jen na povrchu, ale popraskaná kůra je vstupní branou pro další infekce. Jak poškození zabránit? Více...

Kterou zeleninu si můžeme předpěstovat již v únoru?

Kterou zeleninu si můžeme předpěstovat již v únoru?

Lahodnou teplomilnou zeleninu, jako jsou papriky a lilky je třeba vysít včas, abychom se dočkali plodů. Čas pomalu nastává i pro skleníková rajčata a okurky. Výsev košťálovin zase umožní časnou sklizeň. Více...

Pěstujeme ze semínek: K čemu jsou dobré sadbovače?

Pěstujeme ze semínek: K čemu jsou dobré sadbovače?

Při předpěstování sazeniček mají plastové sadbovače mnoho výhod. Nedovolí nám sít příliš hustě a semenáčky mají dostatek prostoru pro zdravý vývoj. A poté je snáze a bez poškození přesadíme. Více...

Přejete si úrodnou a provzdušněnou půdu? Nechte pracovat žížaly

Přejete si úrodnou a provzdušněnou půdu? Nechte pracovat žížaly

Zahradní pomůcku, která by sama půdu hnojila a kypřila a nic za to nežádala, bychom považovali za zázrak. A právě takovým zázrakem jsou obyčejné žížaly. Pracují v létě i v zimě, pokud jim to umožníme. Více...

Domácí semenaření: Jak plánovat výsevy?

Domácí semenaření: Jak plánovat výsevy?

Výsadby a výsevy je třeba dobře naplánovat – v některých ohledech se pěstování na semeno liší od pěstování zeleniny pro konzumaci. Mnohdy vyžaduje delší čas, dbát musíme i na možné křížení odrůd. Více...

Proč a jak založit zahradnický diář?
Okrasná zahrada
10. 1. 2019

Proč a jak založit zahradnický diář?

Je na čase založit diář nejen sobě, ale i své zahradě, květinám, zelenině, půdě. Pokud do něj budete pečlivě zaznamenávat vše důležité, stane se v dalších letech jedinečným zdrojem poznání. Více...

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

Jakmile mráz poleví a teploty vystoupí k nule, můžeme se pustit do zimních prořezávek. Jedním z nejdůležitějších, a přitom nejjednodušších je řez rybízů. Nepotřebujeme k němu žebřík, pouze ostré nůžky. Více...

Chystáme semínka na sezónu: využít lze i loňská nebo starší

Chystáme semínka na sezónu: využít lze i loňská nebo starší

Stane se, že nevyužijeme všechna připravená semena – v sáčku jich bylo příliš, nebo jsme nestihli přichystat záhon... Mnohá si uchovají klíčivost i více let, spolehlivě je prověří testy klíčivosti. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS