18. 8. 2010

Andělika lékařská: léčivá rostlina, jejíž jméno nelže

Andělika je jednou z nejúčinnějších bylin které pomohou okamžitě, pokud vás trápí žaludeční nevolnost, křeče a nadýmání. V lékárně můžete zakoupit sušený kořen. Sklízet ale můžete i vlastní. Andělika je nenáročná a pohledná rostlina. Užijete i semena, na jaře zpestří vitamínové saláty.

Andělika lékařská (Archengelica officinalis, syn. Angelika archangelika) je mohutná bylina chladných, vlhkých zákoutí. Můžete ji pěstovat ve stinných rozích zahrady, pod stromy, může doplnit výsadby kapradin či bohyšek. Ačkoli se nejedná o dekorativní zahradní rostlinu, je přirozeně pohledná. Její význam však tkví především v léčivých účincích, a mít vlastní přírodní medicínu ze zahrady je velmi příjemné…

Pomoc při nevolnosti 

Kořen anděliky je odedávna ceněn pro příznivý vliv na trávicí systém. Použít však můžete i podobně účinkující semena.

andělika

  • Andělika pomáhá při nadýmání, nevolnosti.
  • Tiší žaludeční křeče.
  • Celkově povzbuzuje oslabený organismus.

Vyrýpněte kořen, skliďte semínka

  • Kořen se sbírá se na podzim, u dvouletých a starších rostlin, dobře usuší a skladuje v suchu a chladnu.
  • Pokud chcete sklízet semena, je třeba v srpnu seříznout celé okolíky, dosušit je a vydrolit. Jinak vypadají dříve, nežli je stihnete sesbírat.

Léčivý čaj i chutná zelenina

i

Nálev z poloviny čajové lžičky semen či kořene se užívá jednou denně před jídlem. Sekaný kořen lze i krátce povařit.

Především v severní Evropě se andělika používá i jako zelenina. Mladé jarní výhonky jsou chutným a zdravým zpestřením salátů, lze je i dusit či připravovat v páře. Chutnají hořkosladce,jsou pikantně kořenité. Dodají chuť i rebarborovému koláči. Velmi zajímavé jsou také kandované.

Kandovaná andělika

Potřebujeme

  • 50 g stonků a řapíků anděliky
  • 50 g cukru a cukr na obalení
  • pečící papír

Jak na to

  1. Stonky a řapíky anděliky nakrájíme na kousky.
  2. Povaříme je, až budou křehké.
  3. Necháme okapat, oloupeme, vložíme do misky a zasypeme cekrem.
  4.  Necháme dva dny v chladu uležet.
  5. Do mělkého hrnce či na pánev vysypeme anděliku s cukrem a zalijeme 3 dcl vody. Vaříme na mírném plameni, dokud se tekutina neodpaří.
  6. Nakonec kousky anděliky  obalíme v cukru, položíme na pečící papír a necháme uschnout. Skladujeme je v suchu, v dobře těsnící nádobě.

Pěstování

  • Andělice se daří na stinném stanovišti
  • Bujně roste  ve vlhké, humózní, mírně kyselé půdě.

Lodyhy dorůstají téměř do dvoumetrové výše, trsy listů jsou až metr široké.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS