Artyčok zeleninový (Cynara scolymus) je vytrvalá, silně rozvětvená rostlina s modrofialovými úbory květů, která se podobá bodláku a patří do čeledi hvězdicovitých. Díky výrazným vykrajovaným listům stříbřitě zeleného zbarvení mají i mimo dobu květu velmi dekorativní vzhled. Hlavním účelem pěstování je ale sklizeň jedných a chutných květních lůžek.

Jako zelenina se používají vařená zelená květní lůžka, která mají hořkosladkou chuť. Artyčok je oblíbenou zeleninou již několik tisíciletí. Poupata byla jako pokrm oblíbena už ve starověkém Egyptě. Od šestnáctého století se artyčoky šlechtí v jižních státech USA a ve Střední Americe. Rostlina má svou domovinu v celém Středomoří − v Itálii se z ní vyrábí chutný hořký likér Cynar. Lze ji však pěstovat i v mírném klimatu.

Pěstování

  • Ve středoevropských klimatických podmínkách je v zimě třeba rostliny chránit před vysokými mrazy nastýlací fólií

    Artyčoky vyžadují slunečnou, výhřevnou a chráněnou polohu
  • Svědčí jim lehká, výživná, propustná půda
    (zamokřená půda způsobuje vymrzání)
  • Semena artyčoků vyséváme do květináčků v průběhu března.
  • Na záhon se rostlinky vysazují až v druhé polovině května tak, aby mezi jednotlivými sazeničkami byl zachován odstup tři čtvrtě metru.
  • Vzcházející artyčoky je třeba pečlivě zalévat.

Triky pro sklizeň

  • Mladé úbory květů sbíráme dříve, než rozkvetou, a okamžitě potíráme řezné plochy citronem, aby nezhnědly.
  • Konzumujeme uvařené dužnaté lůžko a masité části spodních listenů.

Artyčok pomáhá při diabetu a čistí játra

Jídla z artyčoků mají skvělé dietetické vlastnosti. Hodí se pro diabetiky, protože obsahují inulin. Vhodné jsou i pro pacienty se žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater. Artyčok Podporuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Má i účinky protialergické, což se uplatňuje především při léčbě ekzémů.

Léčivé účinky mají nejen květní lůžka, ale i listy a kořeny – z nich lze připravit léčivý odvar.

  • Polévkovou lžíci sekaných listů, nasbíraných v době květu, povaříme dvě minuty v šálku vody, a necháme ještě 10 minut odstát. Pijeme čtyřikrát denně. Pokud připravujeme pouze nálev, použijeme dvě lžíce na šálek.
  • Z kořenu, který má účinky podobné, můžeme připravit odvar ve víně: 80 g čerstvého kořene nadrobno nakrájeného naložíme do 1 litru vína, krátce povaříme a užíváme třikrát denně polévkovou lžíci po dobu tří týdnů.

Artyčoky obsahují hořčiny, vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo, inulin, flavonoidy, tanin, organické kyseliny a soli a řadu dalších prospěšných látek.

Artyčok v kuchyni

Artyčoky můžeme uvařit v osolené vodě a podávat polité máslem a posypané smaženou strouhankou. Lze je také zapékat, plnit různými nádivkami a polévat omáčkami. Každý národ má své oblíbené recepty jak připravovat artyčoky. Například Francouzi je s oblibou zapékají a podávají s různými omáčkami.

Zapékané artyčoky se šunkou

Potřebujeme

  • 4 artyčoky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • olej
  • 100 g drůbeží šunky
  • 5 vajec
  • 2 sklenice mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 60 g strouhaného sýra

Jak na to

  1. Z artyčoků odstraníme spodní zdřevnatělé části a nůžkami odstřihneme pichlavé špičky listenů. Řezné plochy potřeme citronem, aby nezhnědly.
  2. Uvaříme v hrnci v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
  3. Lžící vybereme semena, tzv. „seno“. Vzniklé mističky vložíme do vymazané zapékací mísy, jamky vyplníme nasekanou šunkou, zalijeme našlehanými vejci s moukou a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
  4. 4Zapečeme v troubě.

Artyčokový salát

Potřebujeme

  • 6 artyčoků
  • salátovou okurku
  • sterilované kapie
  • olej
  • 2 lžíce jablečného octa
  • cukr
  • stroužek česneku
  • sůl malou cibuli šalotku
  • petrželovou nať
  • pažitku

Jak na to

  1. Artyčoky zbavíme dřevnatých částí a špiček listenů, řezné plochy potřeme citronem, uvaříme v osolené vodě a necháme na sítku okapat. (Místo čerstvých poupat můžeme použít artyčoky konzervované.)
  2. Poupata zbavíme „sena“ a dužinu pokrájíme. Vložíme do mísy.
  3. Okurku nakrájíme na pláty a kapie nařežeme na nudličky. Přidáme do mísy k artyčokům.
  4. Z oleje, octa, nasekaných bylinek a soli připravíme marinádu a přelijeme jí připravené suroviny.
  5. Dobře promícháme a podáváme jako předkrm nebo přílohu k masitým jídlům.