Čerstvý salát ze záhonu je nejlepší. Jak pěstovat a sklízet až do zimy?
6. 8. 2018

Čerstvý salát ze záhonu je nejlepší. Jak pěstovat a sklízet až do zimy?

Vlastní salát, chutný, křehký, vypěstovaný bez chemických postřiků a nadbytku hnojiv, sklizený těsně před přípravou salátu… Poděkují nám za něj chuťové buňky a celé tělo pookřeje.

Pro úspěšné pěstování salátu v létě je třeba zvolit vhodné letní odrůdy, u kterých je silně potlačena tendence vybíhat do květu. Potřebují důkladnou zálivku a prospěje jim i částečné zastínění, například v polostínu pod stromy, vedle plůtku z pnoucích fazolí, hrášku, okurek. V srpnu je poslední vhodný termín pro výsev hlávkových salátů - příznivého podzimu hlávky ještě stihnou vytvořit. Salát však můžeme sklízet i dříve – jeho semena patří mezi nejlevnější a nevadí, pokud z každého nevyroste obří jedinec. Ideální je zasít rovnou odrůdy určené k řezu listů, například salát dubáček a další, které vytvářejí husté růžice listů, často zkadeřené či červeně zabarvené a tedy na záhoně i na talíři velmi ozdobné. Na trhu jsou i směsi semen určené pro pěstování "baby leaf" salátů, a zasít je můžete nejen časně zjara, ale i na konci léta. 

Kombinace barevných odrůd vypadají pěkně na záhonu i v salátové míse

Pěstování salátu pro sklizeň mladých listů

Pro sklizeň jednotlivých mladých listů se salát vysévá poměrně hustě do řádků vzdálených od sebe 5-8 cm. Když rostliny povyrostou, můžeme podle hustoty buď postupně otrhávat vnější listy (nové budou postupně dorůstat), nebo seříznou celou rostlinu tak, že srdéčko zůstane neporušené. Za příznivých podmínek znovu obroste. Při tomto způsobu pěstování nehrozí dokonce ani u jarních odrůd vybíhání do květu a při postupném dosévání každé dva týdny budeme mít k dispozici stále dostatek čerstvých, křehkých listů na saláty.

Mizunu můžete sklízet postupně, bude znovu obrůstat

Asijská i středomořská listová zelenina

Stejným způsobem lze pěstovat i asijskou listovou zeleninu, jejíž semena jsou dnes už běžně k dostání. Zelené, ozdobně vykrajované listy mizuny jsou jemné chuti, velké zelené listy komatsuny mají hořčičnou příchuť, ještě pikantnější je čínská hořčice Red Giant s červeně žilkovanými listy. Pikantní odrůdy lze zamlada užívat do salátů, starší jsou dobré podušené jako špenát. Dalším adeptem na celoletní sklizeň listů je chutná a nenáročná roketa setá. Listy s typickou pikantní chutí a vůní jsou výborné do salátů i těstovin, na obložené chleby, lze z nich podobně jako z bazalky vyrobit pesto. Mladé listy jsou lahodnější, když rostlina vykvétá, je jejich chuť již velmi ostrá. Postupným výsevem si stejně jako u salátu a asijské listové zeleniny zajistíme průběžnou sklizeň mladých lístků.

Rovněž špenát lze pěstovat pro sklizeň mladých listů, které pak stačí jen krátce podusit, nebo je lze využít i syrové.

 

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS