Úrodné záhony stále poskytují čerstvý salát, špenát, ředkvičky, kedlubny, brokolici, bylinky, hrášek, chřest a rebarboru. Další úrodu si ještě můžete přichystat, mnohé druhy zeleniny teprve zasít nebo vysadit.

Co dobrého zasít?

Pokud je v průběhu června zasejete, spolehlivě doroste mrkev, špenát, červená řepa, vodnice, keříkový fazol, hrášek dřeňový i cukrový, raná kedlubna. Saláty vybírejte letní, odolné vůči vybíhání do květu, nebo listové k řezu. Kadeřavé a pestře zbarvené odrůdy jsou chutné a vypadají pěkně na záhoně i na talíři. V první polovině měsíce stále ještě můžete vysít zelí hlávkové i pekingské, a také zimní zeleninu, jako je růžičková kapusta, pór a kadeřávek. V zimě bude do polévek výtečná, a nejen do nich.

I zelenina musí pít

Plodovou zeleninu je dobré podpořit v růstu, násadě květů a plodů. Rostliny zalévejte a hnojte: ideálně organickým hnojivem určeným pro plodovou zeleninu. Především zpočátku jsou vhodné rostlinné, například kopřivové výluhy, bohaté na dusík. V době květu a zrání plodů používáme spíše dostatečně naředěnou (nejméně 1:10) hnojivovou zálivkou ze zkvašených slepičinců, která je pro plodovou zeleninu po generace osvědčenou výživou – obsahuje kompletní spektrum potřebných prvků. Koncentrát z drůbežího trusu lze i zakoupit, ale protože se chovy slepic na zahrádky vracejí, je stále snazší získat domácí.

Tyčky a sítě

Pokud zástěna z popínavé zeleniny nebo letniček částečně zastíní záhon se saláty, budou křehčí a lahodnější.

Dobře zalévané a hnojené papriky rychle rostou a nasazují velké množství plodů. Křehké výhony paprik, které se na rozdíl od rajčat nevylamují, jsou křehké a snadno se polámou. Papriky proto opatrně vyvazujeme k tyčkám.

Okurkám svědčí pěstování na síti, nebo navedení na oporu. Může být podobná, jako pro ostatní popínavé rostliny – i okurky jsou šplhavé liány. Plody se nešpiní a rostliny tak snadno nenapadne plíseň okurková. Vertikální pěstování navíc šetří místo. Tenké konstrukce z tyček či proutí postačí pnoucím fazolům a hrášku.